35 köylünün ölümü sonrası Hükümet ve Genelkurmay'da saatler süren değerlendirme toplantıları yapıldı. Özür dilenmesi seçeneğinin tartışıldığı toplantılarda "tazminat" konusu da ele alındı. TSK dün yazılı bir açıklama yaparak ölenler için başsağlığı diledi.

TAZMİNAT VE ÖZÜR
Hükümet ve AK Parti kurmaylarının iç değerlendirmelerini yaptığı sırada Karargah'ta da Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, komutanlarla kriz toplantısı gerçekleştirdi. Her iki toplantıda da olay için "acı durum", "elem verici" tanımlaması yapıldı.

Erdoğan, olayı başka yöne çekmek isteyen çevrelere işaret ederek "talihsiz, üzüntü verici bir netice" açıklamasında bulundu. Ankara'da ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesi seçeneği de değerlendirildi. Ankara'da yoğun 48 saatin ayrıntıları şöyle oldu:


İLKADIM AK PARTİ'DEN
Sivillerin vurulduğunun anlaşılmasından ortaya çıkmasından sonra ilk aşamada Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Özel'den ve MİT'ten bilgi aldı. Erdoğan daha sonra Genel Merkez'de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştü. Konu AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme geldi.  Toplantının ardından AK Parti'nin görüşünü Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik açıkladı. Çelik, "Türkiye bir hukuk devletidir. Yanlış varsa, hukuk devleti içinde tespit edilecek ve gereği neyse yapılacaktır" dedi.

Genelkurmay konuya ilişkin son değerlendirmesini dün sabah yaptı ve 35 vatandaş için başsağlığı mesajı yayınladı.

KARARGÂH'TA TOPLANTI
Karargah olaya ilişkin tam anlamıyla "acı durum" tespiti yaptı. Operasyon öncesindeki istihbarat değerlendirmesi ele alındı. Bu çerçevede operasyon öncesi, operasyon emri ve operasyon anı durumu tespiti yapıldı. Olayın meydana gelmesinden sonra Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ve 7. Kolordu Komutanlığı, Şırnak 23. Sınır Tümen Komutanlığı, Uludere 4. Sınır Tabur Komutanlığı ile Batman İnsansız Hava Üs Komutanlığı'nda görev yapan ilgili 12 komutanın bilgisine başvuruldu.

Bu çerçevede terörle mücadelede görev yapan tüm komutanlara olayın bütün yönleri ile değerlendirilmesi kararı alındı..

Hayatını kaybeden 35 vatandaştan 29'unun devlete korucu veren Goyan aşiretinden olduğu tespiti yapıldı. Komutanların ailelerin ileri gelenleri ile görüştüğü ve taziyeleri ilettiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi