Şırnak’ın Uludere İlçesi Irak sınırına 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 köylünün yaşamını yitirdiği olayın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ölenlerin ailelerine 123’er bin lira tazminat ödeneceğini açıkladı.

Ailelere verilecek olan toplam 4 milyon 182 bin lira, Şırnak Valiliği hesabına yatırıldı. Ancak, ailelerin büyük bölümü olayın faillerinin bulunup, cezalandırılıncaya kadar tazminatı almayacaklarını belirtti.

Ancak, tazminatların alınması için yasal 2 aylık sürenin bugün dolması üzerine aileler, bugün Şırnak Valiliği’ne başvuruda bulundu. Ailelerin başvuru dilekçelerinde maddi ve manevi zararlarının tazmini ve öncelikle olay ile ilgili başlatılan hukuki sürecin bir an evvel bitirilmesini istediklerini belirtti.

Şırnak Vali Yardımcısı Yasin Tikdağ, Defterdar Murtaza Kamar’ın odasında biraraya gelen aileler, yaklaşık 1 saat süren toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Vali Yardımcısı Yasin Tikdağ’ın, ailelere "İstediğiniz zaman parayı hesabınıza aktarabiliriz" dediği öğrenildi.

Olayda ölen Serhat Encü’nün ağabeyi, Ferhat Encü, tazminatları almak için 60 günlük yasal sürelerinin bulunduğunu belirterek, "Bu hakkımızı kullanmak için gelip burada başvuruda bulunduk. Diğer hukuksal boyunu yani diğer haklara dava açma hakkına sahip olmak için bugün sondu, bu başvuruyu yapmak için buraya geldik. Herhangi bir tazminat istemedik. Biz önümüzdeki davalarda neyse hakkımız onun devamını sağlamak için gelip başvuruda bulunduk" dedi.

Gazetecilerin, "Tazminatları alacak mısınız?" sorusu üzerine Ferhat Encü, "Failler bulunmadan aileler olarak kesinlikle öyle bir şeyin söz konusu olmadığını açık bir şekilde dile getirmek istiyoruz. Hukuksal boyutu neyse onun devamını sağlayacağız. Sonuna kadar bütün haklarımız için gerekli yerlere başvurmayı düşünüyoruz" dedi. Ölen Vedat Encü’nün babası Zeki Encü de "Şırnak’a gelen komisyon heyetine seslenmek istiyorum. Lütfen herkes elini vicdanına koysun öyle konuşsun. Özellikle AKP’li komisyon üyesi Ayhan Sefer Üstün’e seslenmek istiyorum. Lütfen elini vicdanına koysun öyle konuşsun. Biran önce faillerin bulunmasını istiyoruz" dedi.

Hava operasyonunda bir çocuğunu ve iki kardeşini kaybeden Mehmet Encü, pilotlardan vur emrinin kimin tarafından verildiğini söylemelerini istedi. Encü, "Kolaydır bunun çözümü ama şu ana kadar da hiç kimseden ses çıkmıyor. Bu suskunluk ne zamana kadar gider. Bunun en kısa zamanda aydınlanmasını istiyoruz. Aydınlanmasa sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu tazminatı da sonuna kadarda almayacağız. Bizim faillerimiz ortaya çıkmadan bu yolda devam edeceğiz. Bu yolda kendi canımızı da feda etmeye hazırız " diye konuştu.

Oğlu ve yeğenini kaybeden Abdurrahman Ürek de "Biz kendi irademize sahibiz. Kimse bizim irademize sahip değil. Kimsenin baskısı altında değiliz. Hepimiz kendi iradesine sahip. Bunun failleri ortaya çıkmadığı takdirde biz bu tazminatı almıyoruz. Alamayız da hiçbir zaman. Bizim çocuklar okullara giderken kasrik noktasında gözaltına aldı. Biz başka kimsenin baskısı altında değiliz. Biz kendi irademize sahibiz. Bu failler ortaya çıkmadığı müddetçe bu tazminattan bahsetmeyeceğiz. Hiçbir zamanda bahsetmeyeceğiz" dedi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, yasal sürenin bugün dolacak olması nedeniyle ailellerin Valiliğe dilekçe ile başvurduğunu belirterek, "Kendilerine 5233 sayılı yasa kapsamında maddi ve manevi zararlarının tazmini için yasal prosedür başlatılacak. Ve isteyen istediği zaman yasal işlemlerden sonra belirlenen parayı alacaklar. Bu arada olayla ilgili hukuki süreçte devam ediyor. Bu alacakları para kendilerinin yasal hakkıdır, bu konuda kimsenin kendilerine verdiği bir sadaka değildir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi