Mazlumder şube başkanları ve üyeleriyle farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyet, geçtiğimiz günlerde Irak sınırında hayatını kaybeden 34 kişinin memleketi Şırnak'ın Uludere ilçesini ziyaret etti.

Mazlumder Bursa Şubesi'nden yapılan açıklamada, ziyarete Bursa Şube Başkanı Şakir Çalışkan'ın yanı sıra, Sakarya, Kayseri, Konya, Malatya, Şırnak ve Mardin dernek mensupları ile Özgürder, Hikmet Vakfı, Ensar Vakfı, Medeniyetder, Ayder ve Doğu – Batı Kardeşlik platformu temsilcilerinin katıldığı ifade edildi.

Köy halkının bombalamanın bilinçli yapıldığına inandığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Hükümet aradan geçen bunca zamana rağmen hala taziyeye gelmediği gibi, bir daha onarılmayacak biçimde kalbimizi kırıcı demeçler vermeye devam ediyor. Bakan Beşir Atalay'ın da beraberindeki bakanlarla birlikte sadece korucu başlarıyla görüştüğü ifade ediliyor. Son günlerde PKK ya yönelik olarak düzenlenen sınır içi ve sınır dışı operasyonları prototesto etmek amacıyla yapılan canlı kalkan eylemlerinin bu sınırda yapıldığına dikkat çekildi. Birinci bombalamayla ikinci bombalama arasında yaklaşık 40-50 dakikalık bir zaman aralığı olduğu belirtiliyor. Eğer bir yanlışlık olduysa neden bombalamaya devam edildiği soruluyor. Biz kaçakçılık değil ticaret yapıyoruz diyorlar. Buna mukabil her bir seferde de ancak elli lira kadar bir kazancımız oluyor diye ifade ediyorlar. Gölyazı - Ortasu köyünde yaklaşık 700-800 hane var. Bunların da 80-100 hanesi korucudur. Ambulansların yolda durdurulduğu, katliam bölgesine ulaşmasının askerler tarafından özellikle engellendiği de görüşmeler sırasında ayrıca belirtildi. Son olarak vicdanı olanlardan, sivil toplum örgütlerinden, devletten, milletten bu faili meçhul hale getirilmek istenen katliamın aydınlatılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ve hak ettikleri cezanın verilmesini istediklerini özellikle ifade ettiler. Ayrıca bir kişi dahi kalsak bu ticarete devam edeceklerini de belirttiler."

Uludere'DE İKTİDAR'IN KİBRİNİ GÖRDÜK

Bugün Taraf gazetesinde çıkan habere göre Şırnak Gülyazı Köyü'nde 34 kişinin F-16 savaş uçaklarıyla öldürülmesini incelemek üzere Mazlum-Der'in öncülüğünde Uludere'ye giden dokuz İslamî sivil toplum kuruluşu, hükümetin inceleme yapmadan olayı "operasyon hatası" olarak değerlendirmesinin devlet ve iktidar kibri olduğunu açıkladı. STK temsilcileri, hükümete tepkili olan ailelerin, devletten özür ve adil yargılama beklediklerini söyledi.

Heyet, incelemelerine ilişkin dün Mazlum- Der İstanbul Şubesi'nde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, 20 gün geçmesine rağmen hiçbir resmi ve hukuki tetkik yapılmadan katliamın 'operasyon hatası' olarak ilan edildiğini hatırlatarak "Bu söylem Türkiye halkının acılarına kaynaklık etmiş bir devlet ve iktidar kibrinin yansımasıdır. Hükümet, İHA'nın görüntülerinin ve olay yeri incelemesinin peşine düşmelidir" dedi.


 

Editör: Haber Merkezi