Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm alışveriş merkezlerinde ücretli poşet uygulamasına geçildi.

Alışveriş merkezleri bugünden itibaren poşetleri 0.25 kuruştan satmaya başladı. Marketlerde sebze, meyve, peynir, ekmek ve hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdalarda ise hijyenini korumak amacıyla kullanılan küçük poşetler ücretsiz olacak.

Alışveriş sonrası müşterilerinden poşet ücreti almayan işletmelere işyerinin metrekaresine göre ceza uygulanacağı bildirildi.

Uygulama ile kaynakların verimli olarak kullanılması ve plastik poşetten kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

"Markette poşetler parayla satılınca protesto ettim çıktım"

Mahmut Şeyhanlı ücretli poşet uygulamasından dolayı alışverişini yarıda kestiğini belirterek, "Markete gittim baktım poşetler parayla satılıyor. Ben de protesto ettim, çıktım. Eşyaları almadım, hepsini yerine bıraktım. Onlara verdim. Yerine siz bırakırsınız, dedim. Bence herkes bunu yapmalıdır.  Benim için fiyat önemli değil ama insanın sırtından düşünsenize günde 1 milyon poşet satılsa ne kadar para yapar? Bunu da hiç düşündüler mi? Bence bu yasa meclisten geri çekilmelidir." dedi.

"Poşetin hem ülke ekonomisine hem çevremize hem insanlara bir zararı var"

Nihat Esmer ise uygulamanın en başta insanlara zor geleceğini ama zamanla bu konuda bir bilincin oluşacağına dikkat çekerek, "Bu konuyu kamuoyunda ve haberlerde de duymuştuk. Bununla ilgili aslında bence vatandaşın anlamadığı bir nokta var. Öncellikle bu kanunun çıkmasındaki sebep mutlaka halka yönelik, onların faydası ve maslahatı olan bir şey diye düşünüyorum. Hayatımızda gerçekten naylon poşetin hem ülke ekonomisine hem çevremize hem insanlara bir zararı var; bunu hepimiz görüyoruz. Bunun yanında şöyle düşünüyorum. Aslında belki işyerleri bunu bir torba olarak, file olarak yapıp hediye etse ya da vatandaş bu tür poşetlere bir yıl boyunca vereceği paraları biriktirip kendisine file alsa daha iyi olacaktır. Hem çevre kirliliğine hem de ekonomiye bir katkımız olacaktır.  Aslında insanlarımızın bunu bir kere iyice düşünmesi lazımdır. Belki bir nebze ilk etapta insanlara zor olacaktır. Fakat bunun bir yıl olarak düşünürsek vatandaş file alırsa en azından hem kendilerine hem çevresine hem de ekonomiye bir katkıları olacağını düşünüyorum." dedi.

Editör: Haber Merkezi