Afganistan Maden Bakanı Vahidullah Şehrani ''Bazı Türk firmalar Şibirgan'da doğalgaz çıkarılması konusunda ihale kazandı. TPAO ile Afganistan-Tacikistan sınırında petrol arama ve üretimi konusunda anlaşmaya vardık. Türk özel sektörüne ait şirketlerle de altın çıkarılması konusunda müzakerelerimiz devam ediyor. Her alanda Türkiye'nin desteğini ve varlığını arkamızda görmek istiyoruz'' diye konuştu.

'YARDIMCI OLABİLİRİZ'

Afganistan'a ziyarette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Afganistan arasındaki tarihi dostluk bağlarına vurgu yaptı. Yıldız, ''Tarihi dostluklarımızın üzerine yeni şeyler ilave edelim, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve özel sektör olarak Afganistan'da varlık göstermek istiyoruz. Burası bizim de evimiz. Afganistan'ın yer altı zenginliklerinin çıkarılması konusunda Türkiye olarak yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.

Afganistan'da yapılacak her işin istikrara katkıda bulunacağını dile getiren Yıldız, Afganistan'ın madenlerinin çıkarılması kadar, bunun ihracının da önemli olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin de yardıma ve işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

''Bazı ülkeler 2014'ten sonra çekilecek. Türkiye'nin devlet olarak 2014 sonrasındaki Afganistan politikası nasıl olacak?'' yönündeki sorularla ilgili olarak Yıldız şöyle konuştu: ''Bizim için Afgan halkı trilyonlarca dolardan daha mühimdir. Afganistan'ın kaynaklarını beraberce çıkaralım. Bizim teknolojimiz ile Afganistan teknolojisini buluşturalım. Hükümetlerimiz karşılıklı olarak yatırımları destekliyor. Yapılacak çok iş var. Afganistan'ın yer altı zenginlikleri çıkarıldığı sürece istikrar gelecektir.''

 

Editör: Haber Merkezi