Güler, Türkiye'nin tohumculuk sektörünün son derece güçlü ve bağımsız olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye tohumda ne İsrail'e ne de başka bir ülkeye bağımlıdır. Kamuoyunda maalesef bilerek veya bilmeyerek böyle bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tohumculuk sektörü olarak İsrail ile ticaretimizin durmasının ülkemize hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır."

Güler, Türkiye'nin tohum ithalatının yıllar içinde azaldığını da sözlerine ekleyerek, "2017'den 2021'de kadar yüzde 5 seviyesinde olan bu oran 2022'de yüzde 2,51'e, geçen yıl ise yüzde 1,96'ya gerilemiştir." dedi.

Tohum İthalatı Neden Yapılıyor?

Güler, Türkiye'nin tohum ithalatının pazarın isteklerine uygun üretim ve ihracat yapabilmek için yapıldığını ve bu durumun bağımlılık anlamına gelmediğini vurguladı. Güler, "Özellikle hububat, bakliyat, yazlık sebzeler ve diğer ürün gruplarında bu anlamda hiçbir sorunumuz yok. Yeterliliğimiz yüzde 100'e çok yakın. Ancak ana vatanı olmadığımız, yani bizim topraklarımızın yerlisi olmayan şekerpancarı, patates, mısır ve ayçiçeği ile birkaç kışlık sebze türüne biraz daha fazla odaklandığımızda ki en büyük gayretimiz, çalışmamız bu yönde, yüzde 100 kendimize yeterliyiz diyebileceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye Tohum İhracatçısı:

Güler, Türkiye'nin tohum ihracatçısı bir ülke olduğunu ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları gereği dünyanın en büyük üretici ve ihracatçılarından biri olarak her ülkeye tohum satabildiğini belirtti.

Kaynak: (Haber Merkezi)