İngiliz Times gazetesi, İran'ın bu yıl nükleer silah denemesi ihtimaline karşı İsrail'in bölgede oluşturacağı farklı koşullara ilişkin senaryolar üzerinde hazırlık yaptığını yazdı.

İsrailli uzmanlara göre ABD, İsrail'e bir savunma paktı önerecek ve NATO üyeliğine davet edecek. İsrail'in NATO üyesi olması halinde ise Türkiye, NATO üyeliğinden çekilecek.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de faaliyet gösteren stratejik düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen bir simülasyon gösterimine dayandırılan haberde, İran'ın nükleer silah denemesinin Ortadoğu'daki tüm güç dengelerini değiştireceği yorumu yapılıyor. Gazete, İran'ın nükleer silah denemesi yapması halinde İsrailli uzmanların bölgede ortaya çıkacak olası senaryolara ilişkin fikir yürüttüklerini aktarıyor.

İsrailli uzmanların tahminlerine göre ABD, İsrail'in askeri misillemede bulunmasını engellemek için, NATO'ya katılmasını önermek de dahil olmak üzere, farklı yollar deneyebilir ve İsrail'e resmi bir savunma paktı önerebilir. Ortadoğu'daki nükleer silahlanmayı engellemek için Rusya'nın ABD ile bir savunma anlaşması yapmayı önerebileceğini ileri süren uzmanlar, ABD'nin nükleer konulardaki güvencesini yeterli bulmayan Suudi Arabistan'ın kendi nükleer silah programını geliştirebileceğini iddia ediyor.

"Mısır, İran'a karşı askeri müdahale isteyecek fakat Türkiye büyük bir ihtimal, Tahran ile güç gösterisine girmek istemeyecek." diyen İsrailli güvenlik uzmanları, İsrail'in NATO'ya üye olması durumunda, Türkiye'nin NATO üyeliğinden çekilebileceğini öne sürüyor.

Avrupa Birliği'nin İran'a karşı askeri müdahale yerine "yaptırımların sıkılaştırılmasını isteyeceğini düşünen uzmanlar, Çin'in ise İran'a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarına destek vereceğini ancak bunları yumuşatmayı deneyeceğini tahmin ediyor.

Türkiye'nin kurulduğu yıllardan itibaren içine girmiş olduğu batılılaşma sürecinin en büyük adımlarından biri olan NATO'ya dahil edilmesi, 50'li yıllarda Türkiye'nin yoğun özverileri sonucunda gerçekleşmişti.

NATO VE TÜRKİYE

1943 yılında Brüksel'de atılan imzalarla kurulan NATO savunma paktına 1953 yılında dahil edilen Türkiye için NATO, hem Sosyalist Rusya'ya karşı bir önlem, hem de batılılaşma sürecine ivme katacak bir adımdı.

Yıllar boyunca çeşitli görevler üstlenen 20 ülke, soğuk savaş döneminin sona ermesi ve SSCB'nin yıkılması ile NATO'nun varoluş sebebini sorgulamaya başladı. Ardından 11 Eylül olayının meydana gelmesi ile global terör odakları NATO'nun hedefi haline geldi.

Yıllar içerisinde üye ülke sayısını da artıran NATO, günümüzde 26 ülkenin bir araya gelmiş olduğu büyük bir savunma paktı haline geldi.

TÜRKİYE'DEKİ NATO ÜSLERİ

NATO'nun Türkiye'de bir kaç askeri tesisi bulunuyor. Söz konusu tesisler, Türk askeri üslerinin içerisinde yer alıyor. Bazı üslerde sadece teknik malzeme yer alıyorken, bazı üslerde NATO askeri de bulunuyor. Bu üslerden en bilineni İncirlik Üssü'dür.

İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSK'da olan, NATO'nun önemli bölgesel bir depo üssüdür. Adana'ya 10 km uzakta bulunan üs, Akdeniz'e 56 km uzaklıktadır. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana jet üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadir.

Personelin görev yaptığı üslerden bir diğeri deİzmir Hava Üssü İzmir'in 17 km kuzey batısında Çiğli'de bulunan Avrupa'daki ABD hava kuvvetleri'ne (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. İzmir Hava Üssü NATO'nun Türkiye'deki en eski üssü olmakla beraber, son yıllarda önem kazanmıştır. 11 Ağustos2004'de LANDSOUTHEAST karargâhı Napoli'den İzmir'e taşınmış, 1 Ocak 2006'da da ABD 16. hava filosu, Almanya'nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmiştir.

Şile üssü: Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır.

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı: Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

Balıkesir 9. Hava Jet Üssü: Bu üsde 6 adet "vault" denilen füze rampası bulunmaktadır.

Ayrıca Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6) bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi