Batman Üniversitesi İdeal Gençlik Topluluğu tarafından Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Rektörlük Konferans Salonunda saat 14.00'te 'Selahaddin-i Eyyübi'den Bugüne Bölgemiz İlim ve Bilim Adamlarını Doğru Tanımak' konulu konferans verildi.

Konferansa konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan katıldı. Konferansa ayrıca HÜDA PAR Batman İl Başkanı M.Emin Doğru ve parti yetkilileri, bazı STK temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

“DEĞERLERİNİ KORUYAN İDEAL BİR GENÇ YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Hüseyin Demirbilek'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasıın yapan İdeal Gençlik Topluluğu Başkanı Servet Çetiz, “Biz İdeal Gençlik Topluluğu olarak topluma saygılı olan, kendi değerlerine yabancı olmayan ve değerlerini koruyan ideal bir genç yetiştirmek istiyoruz. Maneviyattan yoksun yetiştirilen gençlerimiz barbarca, vicdansızca, toplumun tüm katmanlarına, değerlerine ve kesimlerine saldırıyorlar. Fakir ve mazlumlara yardım götürürken akla ve hayale gelmeyen bir vahşetle katledilen şehit Yasin Börü ve arkadaşlarından tutun da, Münevver Karabulut ve Özgecan Aslan'a kadar. Bu insanları katledenleri nereye koyacağız. Bu vahşeti yapanların, kendi değerlerinden koptuğunu gösterir. Bizler de bunlara karşı dindar bir nesil ve ideal bir gençlik yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

Program, açılış konuşmasının ardından Sevgi Müzik Grubunun birbirinden güzel okuduğu ilahi ve ezgilerle devam etti.

Daha sonraAraştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan, 'Selahaddin-i Eyyübi'den Bugüne Bölgemiz İlim ve Bilim Adamlarını Doğru Tanımak' konulu konferansını  verdi.

“SELAHADDİN-İ EYYÜBİ'NİN İLMİ YÖNÜNÜ UNUTMUŞUZ”

Konuşmasında  geçmişten günümüze İslam'ın gerçekliklerinin bazı kesimler tarafından doğru bir şekilde anlatılmadığını belirten Turan, “Kürtlerin İslam ile İslamlaşmaları, İslam ile bütünleşmeleri, tükenme noktasında olan toplumun, İslam vesilesiyle yeniden bir diriliş destanıdır. Kürtler milattan sonraki tarih sürecinde İslam ile adeta yeniden var oldular. İslam ile etnik bir topluluk olmaktan, batılıların ulus dediği, bu günkü anlamda bir toplum düzeyine çıktılar. Bizim İslam içindeki siyasi yükselişimizin, siyasi destanımızın yükselişi, öyle büyük bir yükseliştir ki, gerçekten baş döndürüyor. İslam'dan önce bulunan noktayla, İslam'dan sonra çıkılan nokta arasındaki mesafe öylesine büyük bir mesafe ki, şaşırmamak mümkün değil. Selahaddin-i Eyyübi'nin komutanlığı öylesine büyük ve değerli komutanlık ki, onun ilme ve bilime katkısı adeta onun gölgesinde kalmış. Biz onun o askeri yönlerine dikkat çekerken, biz ilmi yönünü ve katkısını unutmuşuz.” diye konuştu.

Kürtlerin İslam ile tanışmasıyla yeniden öze döndüklerini vurgulayan Turan, gençlere Selahaddin-i Eyyübi'nin savaş tarihinden çok, ilim faaliyetleri üzerine yapmış olduğu çalışmaları araştırmalarını istedi.

Selahaddin-i Eyyübi zamanında yetişen alimlerin, kriz çözen alimler olduğunu belirten Turan, İslam'ın yayılmasında O'nun direnişinin ve ilmi çalışmalarının sayesinde olduğunu belirterek, geçmişten günümüzde gelen Kürt alimleri hakkında kısa bilgiler de aktardı.

Program katılımcıların Turan'a yönelttiği soruların yanıtlanması ile  son buldu. (M.Fatih Akgül-)

Editör: Haber Merkezi