Son dönemde sıkça yaşanan elektrik kesintileri, protestolar ve tepkiler nedeniyle adından sıkça söz edilen DEDAŞ(Diyarbakır Elektrik Dağıtım A.Ş.)’ın 2011 yılı içerisinde kentteki trafolar ile eklentilerinin korunması amacıyla 10 bin adeta asma kilit aldığı belirlendi.

Kaçak elektrik kullanımının son süreçte yüzde 80’lere dayandığı Diyarbakır’da özellikle sokak aralarındaki trafoları korumak neredeyse imkânsız hale geldi. Sık sık elektrik kesintilerinin yaşanması nedeniyle vatandaşlar trafoların asma kilitlerini kırarak şarteli kaldırırken, bazı uyanıklar da trafolardan evlerine kaçak hat çekmek için asma kilitleri kırıyor. Böyle olunca da kentteki trafoları korumak neredeyse imkânsız hale gelmiş bulunuyor.

Asma kilide 100 bin lira
DEDAŞ’ın, asma kilidi kırılarak korumasız hale gelen trafoları koruma altına atına almak için kırılan bu kilitleri değiştirmek, kırılanların yerine yenilerini almak durumunda kalıyor. Edinilen bilgilere göre DADAŞ tarafından 2011 yılı içerisinde il merkezindeki 5 bin kadar trafo ve eklentilerinin koruma altına alınması için 10 bin adet asma kilit satın alındı. Satın alınan asma kilit sayısı son 5 yılda ise 30 bini buldu. Kullanılan bir asma kilidin ortalama 10 lira olduğu düşünüldüğünde, bu sadece geçtiğimiz yıl trafoların güvenliği için 100 bin lira harcandığı anlamına geliyor.

Can güvenliği de tehlikede
Kesilen elektriğin yeniden verilmesi veya kaçak hat çekmek için trafoların asma kilidinin kırılarak korunaksız hale getirilmesinin bu çevredeki insanların can güvenliğini de tehlikeye soktuğu bildiriliyor. Kapısı açık olan trafolara her an çocukların oyun amaçlı girebileceği ve elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirebileceğine dikkat çeken duyarlı vatandaşlar, “DEDAŞ’ın taktığı kilitler gerçekten de vatandaş tarafından değişik amaçlarla kırılıyor. Bu gün dolaşıp kontrol edilsin görülecektir ki trafoların önemli kısmının kilidi ya kırıktır, ya da kapısı dele, iple bağlıdır. Bu hepimizin can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Aslına bakılırsa temelinde bir yanlışlık var. Trafolar ve buna bağlı eklentilerin kapılarının kilit dışında sistemlerle kapatılması veya yeraltına falan alınması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü asma kilit taktıkça kırılıyor ve yenisi alınıyor. Böyle bir döngü yaşanıp gidiyor” dediler.


 

Editör: Haber Merkezi