Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, arabada telefonla konuşan ya da mesaj atanların kaza yapma riskinin 8 kat fazla olduğunu söyledi.
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Adıyaman-Gaziantep karayolunda seyahat eden sürücüleri ''alkollü araç kullanımı ve seyir halindeyken cep telefonu kullanımı'' konularında uyarıların yer aldığı broşür dağıttı.
Çalışmaya katılarak sürücülere uyarılarda bulunan Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, sürücülerin araç kullanırken başka bir şeyle ilgilenmemesi gerektiğini belirtti.
Seyir halinde sürücünün cep telefonu kullanmasının risklerine dikkati çeken Telli, ''Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir'' dedi.

-''İki işi bir arada yapmak riskli''

ABD'deki Utah Üniversitesi'nde yapılan araştırmaların sonuçlarından da örnekler veren Telli, söz konusu çalışmada bilinenin aksine insanların iki işi aynı anda yapamadığının belirlendiğini söyledi.
Alkollüyken araba kullanan birinin kaza yapma olasılığının sarhoş olmayan sürücülere göre 4 kat fazla olduğuna değinen Telli, ''Arabada telefonla konuşan ya da mesaj atanların kaza yapma riski 8 kat fazla'' diye konuştu.
Araçta elleri kullanmadan telefonla konuşmayı sağlayan cihazların da kaza riskini azaltmadığını ifade eden Telli, buna gerekçe olarak telefonla konuşmanın yol açtığı zihinsel yoğunluk ve dikkat dağılmasını gösterdi.
Trafik ekipleri tarafından yapılan uyarıları olumlu bulan sürücüler de cep telefonuyla konuşurken kimi zaman kaza riski yaşadıklarını belirterek, uyarıları dikkate alacaklarını dile getirdi.

Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik
Yayıncı: İsmail Fidan


 

Editör: Haber Merkezi