Tarım Reformu Diyarbakır Bölge Müdürü Cemal Çelik,toplulaştırma çalışmalarının devam ettiği köylerde incelemelerde bulundu. Çalışmaları yerinde inceleyip bilgi alan Bölge Müdürü Çelik, 2009 yılı sonunda yapılan ihaleler sonucunda Diyarbakır bölgesinde 446 köyde çalışmalara başlandığını hatırlattı. 423 firmanın 700 bin hektar alanda çalıştığını anlatan Çelik,şu ana kadar 98 köyde çalışmalar tamamlanarak hak sahiplerine tapularının verildiğini açıkladı.
Geri kalan hak sahiplerine de kısa sürede tapu dağıtılacağını ifade eden Çelik,”Buğday hasadından sonra yaklaşık 100 köyün daha bitmesini bekliyoruz.Hasattan sonra yer tespiti ve parsel yolları açılacağı için hasadın bitmesini bekliyoruz. Geri kalan köylerde de Kasım ayında yapılacak olan pamuk hasadından sonra 350 köyümüzün toplulaştırma alanı bitmiş olacak. Yıl sonu itibariyle 350 köyümüzü bitirip tapularını dağıtmış olacağız.” dedi.
 
‘SULAMA SORUNUNU ÇÖZECEK’
 
Toplulaştırmayı sulamanın alt yapısı olarak değerlendirdiklerine işaret eden Çelik, bu projenin hayata geçmesinden sonra her parsele su gideceğinin altını çizdi. Çelik,”Kişiler arasındaki sınır proplemleri de çözülecekitr. Köylüler arasındaki sorunlar da bitecektir. Bir çok sosyal konuda rahatlamalar sağlanacaktır. Avrupai bir projedir.Bu proje ile birlikte yaptığımız 512 tane kanalizasyon mevcuttur. Bunun dışında 1 milyon metreküpe yakın taş toplama bitmiştir. Bununla birlikte 7 bin 200 kilometre yol bitmiştir .Yaklaşık 12 ile 17 bin kilometre arası yol yapımı demektir. Hasattan sonra yol yapımı devam edecektir. 2013 yılının ortasında 446 köy bölgede toplulaştırma ı tamamlanacak. Bölgeye büyük bir hizmet olmuş olacak. “ şeklinde konuştu.
 
DİYARBAKIR’DAN TÜM ÜLKEYE BUĞDAY!
 
Harita Mühendisi Mustafa Sakaoğlu ise toplulaştırma çalışmasının yapıldığı Bismil’e bağlı Gedikpaşa köyünün örnek bir köy olduğunu söyledi. Sakaoğlu,”Burası projenin örnek köyüdür. Proje kapsamında köylü vatandaşlarımızın da yardım ve destekleriyle köyde tapulaştırma sona ermiştir.Yol ve kanalları tamamlanarak açılmış durumdadır. Çalışmalar sonucunda her parsel yol ve suya kavuşacaktır.Hiç bir vatandaşın yan komşusu ve köyler arasındaki sınırlarla sorunu olmayacaktır. Üretimlerinde onlara faydası olacak. Arazinin verimi çoğalacak. Arazi sahipleri artık işveren konuma gelecekler. Verimli araziye sahip oldukları zaman onlar da artık yanlarında işçi istihdamı yapacaklar. Bu proje bütün Türkiye'ye fayda sağlayacaktır. Çünkü buradan üretilecek buğday tüm Türkiye’ye gönderilecek.” ifadelerini kullandı..

Editör: Haber Merkezi