Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan 'Konut Yapım Ek Protokolü' kapsamında Diyarbakır'da yoksullar için sosyal konut yapımına devam edilecek.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, konutlar maliyet tutarları üzerinden uygun ödeme koşulları ile taksitli olarak satışa sunulacağı belirtildi. Açıklamada, hak sahipliklerinin belirlenmesi için başvuruların yapılmasının ardından sosyal yardımlaşma vakfı mütevelli heyet kararı alınanlar arasında TOKİ tarafından belirlenecek yer ve tarihte, asil ve yedek kişiler arasında noter huzurunda kura çekileceği belirtildi.

Yoksul ailelerin konutları, Diyarbakır'da daha önce Elazığ yoluna TOKİ tarafından inşa edilen bin 24 konuta et olarak yapılıyor. Ek konutların inşaatı yüzde 57'si tamamlanmış durumda. Yeni yapılan konutlarda öncelik sırası eşi vefat etmiş olan kadınlar, engelli vatandaşlar ve diğer dar gelirli vatandaşlar olacak. Konutlara başvurular, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'nde kayıtlı oldukları ilçe sınırları içinde bulunan kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)'na yapılacak.

Başvuru için ayrıca aranan şartlar şöyle: "30 yaş ve üzerinde olmak. Ancak, eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor. Ayrıca babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bekâr bayanlarda yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak kabul edilecek. Kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmamak ve bunlardan aylık ve gelir almayanlar. 3294 Sayılı Kanun'a uygunluğu ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespit edilmek ve SYDV'den yardım alıyor veya alabilecek durumda olmak. Konutların bulunduğu İl ya da İlçe sınırları içerisinde en az üç yıldır ikamet etmek.

Kendisi ile eşi, velayeti altındaki çocukları ve hanede yaşayan diğer kişilerin mülkiyetinde herhangi bir konutu bulunmamak. Bir hane halkı adına (yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına) yalnızca bir adet başvuru yapmak. TOKİ konutlarından satın almamış olmak ve TOKİ kredisi kullanmamış olmak."

Editör: Haber Merkezi