Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplananının arından İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, çiftçiye yapılan destekleri anlattı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 16 Şubat 2019 tarihinde 5'inci başvuru çağrı ilanına çıktığını hatırlatan Güneş, "Biz ilçelerde, il merkezinde ve üretici birliklerinde, Ticaret Borsasında projelerimizi çağrı kapsamında destekleyeceğimiz iş sektörleri, hedef kitleye, potansiyel yatırımcılara aktarıyoruz, programın tanıtımını yapıyoruz." dedi.

Güneş, "Bugünkü toplantımızın amacı da bu programı hedef kitleye, yatırımcılara, çiftçilere duyurmaktır. Bu vesile ile il müdürlüğümüzün toplantı salonunda hayvancılık sektörü, tarıma dayalı sanayi sektörü ile alakalı yatırım yapacak, yapmak isteyen insanları burada ağırladık. Proje ve çağrı kapsamında hibe desteklerimizi, programımızı tanıttık. Umarım Diyarbakırlı yatırımcılarımız uygun bir şekilde maksimum tutar da istifade ederler." İfadelerini kullandı.

Yatırım yapmak isteyen vatandaşlara çağrı

Hibe ve projeler hakkında da bilgi veren Güneş, "Çağrı bütçemiz, çok iyi bir bütçe. Bugüne kadar çıktığımız en yüksek bütçeli bir çağrı ilanı. Bir buçuk milyar lira, eski parayla bir buçuk katrilyon lira. Yani teknik olarak gelebilecek bütün projeleri destekleyebilecek kapasitede bir bütçe. Diyarbakırlı olup yatırım yapmak isteyen, çevre illerden veya Türkiye'nin herhangi bir yerinden Diyarbakır'a gelip yatırım yapmak isteyen vatandaşlara çağrıda bulunuyoruz. Bunlar iyi imkanlar. Değişik oranlarda hibe desteği sağlayacağız. Hibe oranlarımız yüzde 40 ile 70 arasında değişiyor. Projeler kapsamında yapılacak harcamalarda KDV istisnası var. Yani hem hibe oranı hem de KDV istisnası çok güzel imkanlar. Biz ilimizin bundan maksimum düzeyde istifade etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Tarımsal faaliyetlere yapılacak destekler

Güneş, "Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımları, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanmasına yönelik yatırımlar, tarımsal işletmelerin fiziksel yatırımlarına yönelik yatırımlar kapsamında besi hayvancılığını, kanatlı hayvan yetiştiriciliğini, yumurta tavukçuluğunu, süt ve et üretimini yani besicilik faaliyetini destekleyeceğiz. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik tedbirler kapsamında da, biz et işlemeyi, yani hayvan kesimhaneleri, küçük ve büyükbaş süt işleme tesisleri, yani sütün mamül olduğu süt fabrikaları. Sütten peynir, yoğurt, ayran yapımı veya sütün kullanıldığı dondurma gibi tesislerin, fabrikaların inşası, makine-ekipman alımı, proje hazırlama giderleri gibi harcama kalemlerini destekleyeceğiz." diye konuştu.

Bir buçuk milyar bütçe ayrıldı

Bir buçuk milyar bütçenin destek için ayrıldığını ifade eden Güneş, "Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik, buradan bizim kastımız, meyve ve sebzelerin işlenmesi, ayıklanması, sınıflandırılması, soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi. Burada 10 bin metreküpe kadar soğuk hava depoları yapılabilecek. Ayrıca ayıklama, sınıflandırma, paketleme gibi imalatları destekleyeceğiz. 1 buçuk milyarlık bütçenin 1 milyarı hayvancılığa 500 milyonu da bu işleme sektörüne ayrılmıştır. Son başlığımız da su ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi. Bölgemizde belki çok bulunan bir sektör olmamakla beraber barajlarda, kafeslerde, havuzlarda ciddi bir balık üretimi var. Bu kapsamda balıkların yine temizlenmesi, muhafaza edilmesi, paketlenmesi gibi yatırımlar desteklenecektir." dedi.



 

Editör: Haber Merkezi