Diyarbakır Valiliği başkanlığında, Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Belediye ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği(GÜNTİAD) öncülüğünde Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'de bin 400 dönüm üzerine 'Tekstilkent' kuruluyor.

Proje hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslan, Tekstilkentte, 120 şirket yer alacağını, büyük bir çoğunluğu kadın olmak üzere 7 bin kişinin de istihdam edileceğini belirtti.

Diyarbakır ve bölgenin, pamuk üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kurulu Başkan Yardımcısı Aslan, pamuk üretimiyle birlikte Organize  Sanayi Bölgesinde 2 tane iplik fabrikasının da kurulacağını sözlerine ekledi.

Aslan, “Genç nüfusumuzun fazla ve işsiz olmasıbunlar ve tekstille uğraşan arkadaşlarımızın çalıştığı alanların hem sağlık yönünde hem de kapasite yönünden yetersiz olması özellikle tekstille uğraşan arkadaşlarının talebi ihtiyaçları doğrultusunda böyle bir proje olması yönünde çalışmalar yapıldı" dedi.

Aslan daha sonra, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının bir önceki yönetiminin Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği bünyesinde bu çalışma yürüttüğünü hatırlattı.  

Merdiven altı tabir edilen üretim yapanlarla bire bir görüşmeler yapıldığını sözlerine ekleyen Aslan,”Çalışma sonucunda da böyle bir tekstil kent ihtiyacı ortaya çıkmış. Geldiğimiz dönem içerisinde arkadaşlar kooperatif olarak yapmayı düşünüyorlardı. Bu onlara maliyet ve çalışma boyutuyla sıkıntı yaratacağından dolayı, odamız 10 Ocak 2014 tarihinde Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığına, Tekstilkent’in, Organize Sanayi Bölgesine kurulması için, başvuruda bulunmuş ve bu süreç içerisinde çalışmalar yapılmış, en son 11 Haziran 2016 tarihlerinde tüzel kişiliği almıştır" İfadelerini kullandı.

Tekstilkent proje yapımıyla ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Aslan,  hazine adına olan tapuyu, OSB'nin tüzel kişiliği adına tescil ettirdiklerini ifade etti.

Bundan sonra da imar sürecinin planı bir iki ay süreceğini belirten Aslan, “Muhtemelen ondan sonraki dönemde pastörizasyon süreci bittiği gibi tahmini olarak Mayıs veya Haziran da tahsis işlemleri yapılacak. İşlemler bitiğinde 100 ile 120 arasında firmanın gelip burada yatırım yapmasını bekliyoruz.  Bu da yaklaşık olarak 7 bine yakın gencimizin, insanımızın iş bulabileceği ve çalışabileceği alan demektir" diye belirti.

"Bu Tekstil Kenttin başlanıp bitmesi sonucunda muhtemelen hem gençlerimiz iş bulacak  hem de istihdamın önü açılmış olup işsizlik azalacaktır." diyen Aslan son olarak şunları söyledi:

"Diğer bir yandan Diyarbakır'ımızın ekonomisini güçlendirecek, ihracatı artacak, dışarıdan kaynağın Diyarbakır'a gelmesini sağlayacak. Tekstilkent bileşenleri olarak Valiliğimizin başkanlığında Ticaret Sanayi Odası Ticaret Borsası, belediye ve GÜNTİAD'ın ortak ve şart kurduğu bir kurum. Yönetim 5 kişiden oluşmaktadır. Müteşebbis heyeti 15 kişidir.  Her kurumu temsil eden birer kişi yer alıyor. Yaklaşık olarak bin 400 dönümlük bir alan üzerinde hesaplarımıza göre 802 dönüm net alan kalıyor. Buradaki üretim ise genellikle konfeksiyon ağırlıklı olacak. Geleceğe yönelik kadın emek ağırlıklı bir proje olduğu için kadınlarımızın orada rahat çalışabileceği, sosyal aktivitelerini sürdürebilecekleri, çocuklarının orada eğitim görebilecekleri kreşler alanlarının bazılarını birlikte düşünüyoruz.

Editör: Haber Merkezi