ÇİFTÇİ DESTEKLEME PRİMLERİNİ ALAMADI. DEDAŞ ÇİFTÇİLERİ İMZAYA ÇAĞIRIYOR.

Pamuk Destekleme primleri yatırılmasına rağmen çiftçi destekleme primlerini daha alamadı.

 Konuyla ilgili olarak  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde, tarımsal sulama nedeniyle çiftçilerin ÇKS desteklemelerinden elektrik  kesinti yapılmasını istenmemesi  nedeniyle yaşanan sorunun giderilmesi için harekete geçti.

Bakan Çelik, çiftçilerin, zaman geçirmeden DEDAŞ’a gitmelerini ve anlaşma yapmalarını istedi.

ÇELİK: BAŞBAKANLA İLE YAPILAN GÖRÜŞMEDE KONU GÜNDEME ALINMIŞ

Son dönemde bölgede yaşanan elektrikle ilgili sorunları takip ettiğini kaydeden Bakan Faruk Çelik, bu konunun önce Bakanlar Kurulu toplantısı, ardından da Başbakan ile yaptığı görüşmede gündeme geldiğini söyledi. Konuyla ilgili bölge milletvekilleri ve DEDAŞ yöneticilerinin katılımı ile önceki gün bir toplantı düzenlediklerini ve çözüm noktasında nihai bir noktaya geldiklerini de  açıklayan Çalışma Bakanı Çelik, şöyle dedi:

‘’Geldiğimiz noktayı paylaşmak istiyorum. Pompaj ile sulamada yapan bir çiftçi, 100 dönüm pamuk ektiğinde ve 300-400 metreden su çektiğinde, kullandığı elektrik parası yaklaşık 30 ila 40 bin lira arasında değişiyor. Yaptığımız toplantıda, 100 dönümde pamuk eken bir çiftçimiz 30-40 bin lira değil, 9 bin lira ödemesi konusunda mutabakat sağladık. 2013 yılında pamuk eken çiftçimizin bu 3’te bir, hatta 4’te bir elektrik parası, 26 Haziran’da yatırılacak olan desteklemelerinden kesilecek. Mısıra gelince; Yine 100 dönüm mısır eken çiftçimiz 7 bin lira elektrik parası ödeyecek. Bu da yine mısır desteğinden kesilecek. 100 dönümde buğday eken çiftçimizden de 2 bin lira kesinti olacağını belirtmek istiyorum. Dedi.

9476.20140621155005.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in DEDAŞ yetkilileriyle görüşmesi sonucunda Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki tarımsal sulamaya ait elektrik tüketim bedelleri de kapsiyor. 

Bakan Çelik, Çiftçilere seslenerek, Yarından tezi yok, yarından itibaren bütün çiftçi kardeşlerimizin gidip, DEDAŞ ile hemen hızlı bir şekilde anlaşma yapmalarını, bu bahsettiğim rakamlar çerçevesinde pamukta 9, mısırda 7 ve buğdayda 2 bin lira şeklinde hızlı bir şekilde anlaşma yapmalarını tavsiye ediyorum. Diye konuştu.

TARIMDA ELEKTRİKLER KESİLMEYECEK

Sulama için söylüyorum, elektrikler kesinlikle kesilmeyecek. Yalnız elektrikler kesilmeyecek derken, ilgili DEDAŞ firmasının uyguladığı kesintiler anlamında söylüyorum. Böyle bir şey kesinlikle olmayacak. Diye konuştu.

ÇİFTÇİYE  UYARI: UYMAYAN OLURSA ELEKTRİKLER KESİLİR

Ancak bu anlaşmaya uymayan olur ise yani ödeme sistemine girmeyen olursa, girip ödemeyen olursa o zaman elektriklerin kesileceğini belirtmek istiyorum. Yani bu konuda bir müsamahanın olmayacağını ortaya konmuş olan bu prensipler çerçevesinde  sistemin mutlaka oturtulacağını özellikle belirtmek istiyorum.’’

DEDAŞ; BAKAN’IN AÇIKLAMASI OLUMLU

Bu arada, Dicle Elektrik sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, çiftçilerin tarımsal sulamaya ait elektrik borçlarını ödemelerine dönük açıklamasının olumlu olduğunu açıkladı.

BİSMİL PAMUK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI HASAN VURAL; 2013 YILINA AİT DESTEKLEMELERİNDEN KESİLMESİ HAKSIZLIK

Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Bakan Faruk Çelik’in rakamlar çerçevesinde pamukta Dönüme 90, mısırda 70 ve buğdayda 20 lira şeklinde açıklamasının çiftçi açısında olumlu bulmadıklarını hükümetin şirketin tahsildarlığı yaptığını söyledi.

Vural; Sorun elektrik abonesi olmayan çiftçiden kesinti yapılmasıdır.

En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilerin pamukta dönüme 90, mısırda 70 ve buğdayda 20 bin lira ile Dedaş ile anlaşmalarıyla ilgili olarak talebini Bismilli çiftçilerle toplantı yapılacağını altını çizen Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, biz çiftçilerle toplantı yapacağız. Çiftçilerle bu konuda danışacak ve çiftçilerin çoğunluk karara göre hareket edeceğiz. Diye konuştu.  

BAKAN'NIN AÇIKLAMASINDAN SONRA DEDAŞ DİYARBAKIR'DA TOPLANTI YAPTI

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Son 20-30 yıllık süreçte bölgede kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarca kaçak elektrik kullanımına göz yumuldu.  Kamu eliyle tolerans tanındığı için vatandaş kaçak kullanmayı kendisinde bir hak olarak görmüş. Sayaçlar okutulmadığından vatandaş bütçesinde elektrik giderine yer vermemiş. Bu nedenle alışkanlıkları değiştirmekte zorlanıyoruz. Bölgede 600 bin abonenin aylık faturası 30 liranın altında. Normal şartlarda bir meskenin elektrik gideri aylık 50 liradan az olmamalı." diye konuştu. 
 
kampanya kapsamında 2014 sezonunda fiyatların da revize edildiğine işaret ederek, "Enerji bedeli 100 dönümlük kullanım için pamukta 9 bin, mısırda 9 bin, buğdayda 2 bin lira idi. Pamuk ve buğdayda fiyat değişmezken, mısırda bu bedel 7 bin lira olarak yeniden yapılandırıldı. 2014 yılında çiftçiden başka hiçbir bedel alınmayacak. 33 bin çiftçinin yararlanacağı kampanya çerçevesinde çiftçinin elektrik borcuna yüzde 75 indirim imkanı sağlanacak. Tarihi fırsat olan bu kampanyayı tüm çiftçilerimizin değerlendirmesini bekliyoruz."
 
 
EDİNİLEN BİLGİYE GÖRE; BİSMİL'DE TARIMSAL ALANDA 1100 ELEKTRİK ABONESİ VAR. ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNDE 4000 ÇİFTÇİ BULUNMAKTADIR. BORÇ 4000 ÇİFTÇİYE ÇKS SAHİPLERİNE YANSIMIŞ.
 
Editör: Haber Merkezi