Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 2013 yılında üreticilere verilecek tarımsal desteklemelerle ilgili Bakanlar Kurulu Kararının yayınlandığı hatırlatıldı. 2013 yılında geçen yıla göre desteklemelerin yüzde 20 artarak 9 milyar liraya ulaştığı belirtilen açıklamada, bu yıl ilk defa verilecek desteklemeler arasında ilave süt analizi ve damızlığa ayrılan manda yavrusu gibi kalemler bulunduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre, Bakanlık, 2013 yılında, üreticilere vereceği destekleme kalemlerinin sayısını arttırdı. Yeni destekleme kalemleri arasında bulunan ilave süt analizi, damızlığa ayrılan manda yavrusu ile kaba yemin yanında çok yıllık yem bitkilerinde üreticilere artık her yıl destekleme ödemesi yapılacak.

Daha önce çok yıllık bitkilerde 3-4 yılda bir destekleme ödemesi yapılırken, bundan sonra bu bitkiler için her yıl ödeme yapılacak. Çok yıllık bitkilerden sulu yoncada dekar başına 50 lira, kuru yoncada 30 lira, korungada ise 40 lira ödeme yapılacak. Pilot olarak uygulama konulan süt analizi öncelikle Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa olmak üzere 5 ilde uygulanacak. Süt analizi desteği hayvan başına 50 lira olarak belirlenirken, damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği ise hayvan başına 100 lira olacak.

Bu karar ile Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ithal edilecek kaba yemin fiyatını kilogram başına 50 kuruşa sabitleyerek kaba yemi destekleme kapsamına aldı. Kaba yemin fiyatı 50 kuruş üzerinde gerçekleştiği zaman Bakanlık bu maliyet farkını kendisi karşılayacak.

Artış olan kalemler

Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında dekar için 2,9 lira mazot, 4 lira da gübre desteği ödemesi yapılacak. Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer lira gübre ve mazot, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,3 lira mazot, 5,5 lira gübre destekleme ödemesi gerçekleştirilecek. Yine fark ödemeleri kapsamında kilogram başına destekleme miktarı kütlü pamukta 50 kuruş, aspirde 45 kuruş ve zeytinyağında 60 kuruş olarak belirlendi. Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dışındaki 6 aylığın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine 300 yerine 375 lira ödeme yapılacak.

 

Editör: Haber Merkezi