Diyarbakır Valiliği'nin Nevruz Bayramı'nı 18 Mart yerine 21 Mart'ta kutlanacağını bildirmesine rağmen, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarın (bugün) Nevruzu kutlayacaklarını açıklarken, ilginç bir çağrıda bulundu. "Polisler bugün, Karakoldan çıkmasınlar." Diyarbakır başta olmak üzere bölgede tansiyon yükselmesi üzerine güvenlik önlemleri iki katına çıkarılırken, halkın sağduyulu davranması istendi.
 
KENT GİRİŞ-ÇIKIŞLARI
 
Önceki gün sabahtan itibaren Diyarbakır kent merkezi dahil olmak üzere bölgede güvenlik güçleri adeta teyakkuza geçirilirken, güvenlik güçleri kent giriş çıkışlarını kontrol altına aldı. İl dışından gelen araçları kontrol eden güvenlik güçleri şüphelendikleri araçları durdurarak kimlik ve araç kontrolü yaptı. Kentte güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkartıldı.
 
SES DÜZENİ TESLİM EDİLDİ
 
İl Valiliğin kutlamalara izin vermemesi üzerine Nevruz alanında, konulan ses düzenine el konuldu. Sabah saatlerinde Emniyet güçleri tarafından güvenlik gerekçesiyle Tuncay Prodüksiyon'a ait depoda el konulan 2 TIR, 1 kamyon ve 1 jeneratör, araç sahibinin Emniyet Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurarak araçlarının güvenliğini kendisinin sağlayacağını belirtmesi üzerine araçlar kendisine teslim edildi.
 
SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPILDI
 
Öte yandan, toplumun büyük kesiminde korku ve endişeye neden olan "Nevruz tarihi konusundaki" uzlaşmazlığın aşılması istenilirken, halkın sağduyulu davranması istendi.
Huzur bozucu, gerginliği artırıcı eylemlerin hiç kimseye fayda getirmeyeceğini belirten toplum önderleri, Nevruz'un birlik ve beraberlik içinde kutlanmasını, ülkenin geleceğinin kısır çatışmalara feda edilmemesini isterken, "Bu güzel vatanımızın güzel örf, âdetlerine saygı göstermek ve uygulamak toplumsal bir ahlaktır" dediler.
Diyarbakır'da kutlama ve mitingle alakalı ortaya çıkan "tarih uzlaşmazlığının", çözüme kavuşturulması tarafların üçüncü bir yol tercih etmelerini isteyen Kanaat Önderleri, "Uzlaşmazlık, hizipleşme ve huzur bozucu gerginlik, samimiyetleri sorgular. O nedenle, taraflar mesele üzerinde samimiyet sorgusuna girmeleri gerekir" diyerek, sağduyu çağrısında bulundu.
 
BDP PROGRAM AYNEN DEVAM
 
Buarada, Diyarbakır Valiliği'nin bugün nevruz kutlamalarına izin vermeyerek, 21 Mart gününde kutlama yapılabileceğini bildirmesi ve bu yönde karar alması üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile parti binasında basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, hükümetin bu yıl nevruzu açıkça yasaklamaya cesaret edemeyeceği için 21 Mart'ta kutlanması yönünde devlet kararı aldığını söyledi.
 
PLANLANAN KUTLAMALAR DEVAM EDECEK
 
Demirtaş, şöyle dedi: "Bu nedenle 21 Mart hariç, mitinglerimizin tamamı yasaklandı. İki gün önce bize bile tebligat yapılmadan basın aracılığıyla duyuru yapılarak nevruz etkinlikleri yasaklanmış oldu. AKP'nin yasağına karşı daha önce planlanmış 127 merkezin hiç birinde Nevruz planlama ve kutlamamızı iptal etmediğimizi halkımıza duyuruyoruz. İstanbul ve Diyarbakır dahil olmak üzere ayın 21'ine kadar planlanmış ne kadar etkinliğimiz varsa, tamamı yer ve saat değişmeden aynı şekilde hayata geçirilecek. AKP sadece mitinglerimizi yasaklamıştır. Nevruz kutlamaları yasaklanmamıştır. Dolayısıyla aynı yer ve saatte nevruz kutlaması yapacağız. Miting yapma şansımız olmayabilir. Bu nedenle nevruz kutlamaları yasaklı değildir, engellenemez. Halkımız bu kararlılıkla nevruz kutlamalarına sahip çıkacaktır."
 
KARARI MEŞRU OLARAK GÖRMÜYORUZ
 
Hükümetin aldığı erteleme ve yasaklama kararının kendileri açısından meşruiyeti olmadığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Bu idari karardır. Hukuki, kanuni hiç bir dayanağı yoktur. Meşru değildir. Meşruiyet olmayan, suç teşkil eden kararı halkımız tanımayacaktır. Ortada bir kanuna uygun durum söz konusu değildir. Tam tersine halkın nevruzu kutlaması hukuki, meşrudur. Valilik ve İçişleri Bakanlığı'nın kararları hukuki dayanaktan yoksundur. Suç işleyen bir hükümete karşı halkımız doğru tutum neyse onu alacaktır. Biz bir kez daha bütün nevruz kutlamalarına hiçbir şekilde engel ve yasak yokmuş gibi katılımın en güçlü düzeyde olması çağrısını yapıyoruz . İstanbul'da da aynı şekilde arkadaşlarımız hazırlıklarını devam ettiriyor. Ayın 19'u 20'si ve 21'ine ilişkin tüm planlamalarımız devam edecektir."
 
"KARAKOLLARIN İÇİNDEN ÇIKMASINLAR"
 
Demirtaş, gazetecilerin, güvenlik güçlerinin nevruz kutlaması yapalack alanına girişe izin vermemesi durumunda ne yapacaklarına ilişkin sorusu üzerine, güvenlik güçlerinin böyle bir yetkisi olmadığını savundu. Diyarbakır Valiliği'nin yasalara aykırı, yetkisini aşan bir iş yapmayacağını umut ettiğini ifade eden Demirtaş, şöyle dedi: "Ses cihazına el koymak suçtur. Mahkeme kararı, dayanak yok. Gidip ses cihazlarına el koyup Emniyet Müdürlüğü bahçesine çekmek suçtur. Valilik, emniyet suç işliyorsa, bizim tavsiyemiz yarın suç işlemeye devam etmesinler. Emniyet müdürlüklerinin, karakolların içinden çıkmasınlar. Gerginlik çıkmasın. Gerginlik yaratan kendileridir. Halk kendi nevruzunu kutlayacaktır. Umut ediyorum böyle yaklaşım içinde olmazlar, tavsiye de etmiyorum. Bize düşen şey AKP'nin haksız, hukusuz yasağına boyun eğmek değildi. Geri adım atmamak bize, direnen halklara düşer. Geri adım atması gereken haksız, hukuksuz gayrımeşu tutum içinde olanlardır. Nevruz 1 gün değildir. Nevruz direniş ruhunun kendisidir. Bizim açımızdan 365 gün 6 saat Nevruz'dur zaten" diye konuştu.
Kaynak Diyarbakır söz
Editör: Haber Merkezi