Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde genellikle yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde (tandır) pişirilen ve uzun süre tazeliğini koruyabilen tandır ekmeğine her geçen gün rağbet artıyor.

Özellikle kırsal kesimlerin vazgeçilmezi olan tandır ekmeği bazıların da ekmek kapısı oluyor. Bir çok vatandaş ucuz ve daha sağlıklı olduğu için tandır ekmeğini tercih ediyor.

Tandır ekmeği pişirmenin bir ustalık olduğunu, şimdiki gelinlerin tandır ekmeği pişiremediklerini dile getiren  Saniye Avcil, tandır ekmeğinin hem ucuz hem de sağlıklı olduğunu söyledi.

“Tandır ekmeği, hem sağlıklı hem de ucuzdur”

Yaklaşık 50 yıldır gelin geldiği köyde tandır ekmeğini pişirdiğini belirten Avcil, tandır ekmeği pişirmenin bir sanat işi olduğunu ifade ederek “Tandır ekmeği hem sağlıklıdır hem de ucuzdur. İnsanları rahatsız etmiyor. Daha önce fırında çalışan bir çocuğumun arada bir getirdiği ekmeği yiyemiyorduk. Bizi rahatsız ediyordu. 6 nüfuslu bir aileyiz ve üç günde bir tandır ekmeğini pişiriyoruz. Tandırda ekmek pişirmek bir sanattır. Bunu yeni gelinler bilmezler. Benim de gelinim var fakat ekmek pişirmesini bilmiyor.” dedi.

“Tandır ekmeğiyle israfın önüne geçilebiliyor”

Avcil, tandır ekmeğinin uzun süre bayatlamadan muhafaza edilebileceğine dikkat çekerek, “Tandır ekmeği, normal fırınlarda yapılan ekmeklerden daha sağlıklı ve uzun süre korunabiliyor. Pişirdiğimiz ekmeği, muhafaza kabına koyarak üzerini kapatıyoruz. Üzerinden günler dahi geçse tadında hiçbir şey değişmez. Pişirildiği gün gibi tazeliğini koruyor. Fakat hazır yapılan ekmekler ise bir gün aradan geçtikten sonra bayatlıyor ve bayatlayan ekmeği insanlar yemeden ya çöpe atıyor ya da hayvanlara veriyor. Dolayısıyla tandır ekmeğiyle aynı zamanda israfın önüne de geçilebiliyor.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi