Polislerin yoğun güvenlik önlemini aldığı anma töreni, devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle Elçi'nin vurulduğu yerden 50 metre yukarıda yapıldı. Anma törenine Diyarbakır Barosu yönetimi ve avukatları, Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve milletvekilleri katıldı.

Anma töreni kapsamında Tahir Elçi'nin vurulduğu olay günü Dörtayaklı Minare ile ilgili yaptığı konuşma katılımcılara dinletildi.

Anma töreninde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği olayın aydınlatılmasında herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Bir yıllık süre zarfında Tahir Elçi’nin dikkat çektiği ve engellemek için hayatını ortaya koyduğu olayların bütün ağırlığıyla yaşandığını ve toplumda kaybolmayacak kadar derin izler bıraktığı söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Özmen, “Kent merkezleri yaşanılmayacak hale geldi, binlerce insan yaşamını yitirdi, yüz binlerce insan yerlerinden edildi, tarihi ve kültürel mirasımız adeta yok edildi. Tahir Elçi, sahip olduğu tecrübe ve öngörüleriyle yaşamını yitirdiği gün tam da buradan, bütün tarafları bu yakıcı savaşın sivil yerleşim alanlarında yaratacağı muhtemel tahribat konusunda uyarmıştır. Maalesef bu uyarılar muhataplarınca dikkate alınmamış kent merkezlerine taşınan çatışmalarla birlikte yaşanan ölümler ve yıkımlar toplumsal sorunları daha da derinleştirmiştir. Yaşananlar var olan sorunların derinleşmesinin yanı sıra yeni sorun alanları yaratmış ve sorun alanlarından beslenen gelişmeler ülke demokrasisine ağır bir darbe indirmiştir.” dedi.

Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Özmen sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün bir kez daha belirtmek isteriz ki ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Aradan geçen bir yıllık sürede soruşturma dosyasında faillerin ve arkalarındaki karanlık odakların tespitine yönelik bir mesafe kat edilmemiş ise de dosyanın yılmaz takipçisi olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. Tahir Elçi'nin aydınlattığı faili meçhul cinayetlerin gereği olarak toplumun, her bireyin ve her hukukçunun kendisine bu anlamda borçlu olduğunu belirtmek isteriz."

Özmen’in konuşmasının ardından sokağa çıkma yasağı nedeniyle Elçi'nin vurulduğu Dörtayaklı Minare'nin önüne çekilen brandaya kırmızı karanfiller bırakıldı. İLKHA

Editör: Haber Merkezi