Ülke genelinde dün okullarda süt dağıtımı sırasında yaşanan rahatsızlıklara rağmen öğrencilere süt dağıtımı bugün de devam etti.

Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, süt dağıtımıyla ilgili Meclis'te şunları söyledi:

"Sütleri tek firma değil, 16 firma ortak üretiyor. Öğrencilerin bazılarının süte hassasiyeti yüksek olabilir. Sütlerin bozuk olma ihtimalini de göz önünde bulundurduk. Şüphe duyduğumuz her yerle ilgili durdurduk. Teknik incelemeyi yapıyoruz. Şu anda sütle ilgili zehirlenme şüphesiyle hastanede tutulan, tedavi gören çocuğumuz yok. Dün 4 binin üzerinde çocuk müracaat etti, hastanede tedavileri yapıldı. Gıda zehirlenmesi tanısıyla tedavi altında çocuğumuz yok. Eğer şüphe duyduğumuz sütlerin hepsini durdurduk. Onlar piyasadan çekildi.

Bu projeyi birilerinin provoke etmesine izin vermeyeceğiz. Yanlış uygulama içinde olanlara en ağır cezaları vereceğiz. Kimseyi de peşin olarak suçlamıyoruz. Biz bu süreci şu anda izliyoruz. Süt dağıtım projesi devam edecek. UHT süt tekniğine uygun olarak üretilmişse üç ay-dört ay gibi bir süresi var. Her vilayette şüphe olan veya olmayan sütlerin hepsinden numune aldık."

ANALİZLER AÇIKLANACAK

Sütlerden alınan örneklerin analizleri ise bu akşam ya da en geç yarın açıklanacak. Çünkü bu tür testler, 24-48 saat aralığında en netleşiyor.

SÜTLERİN TARİHİ GEÇMEMİŞ

Yapılan incelemelerde dağıtılan tüm sütlerin yeni ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu görüldü.

Bugün tüm yurtta devam eden dağıtım sadece Diyarbakır, Sivas, Kırıkkale, Adıyaman ve Burdur'da yapılmadı.

 

 

Editör: Haber Merkezi