Arap Birliği'nin, Suriye'de şiddet eylemlerini sona erdirmeyi amaçlayan kendi arabuluculuk çalışmalarının başarısızlığa uğraması durumunda uluslararası bir müdahalenin kaçınılmaz olacağı yönünde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı uyardığı bildirildi.

Kuveyt gazetesi El Kabas'ın Arap kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Arap heyetinin, Çarşamba günü Şam'da Suriye yönetimiyle yapılan toplantıda "açık ve net davrandığını, Arap heyetinin, kendi çözüm önerilerinin başarısızlığa uğraması durumunda, krizin uluslararası bir nitelik kazanmasıyla sonuçlanacağı uyarısında bulunduğu" belirtildi. Haberde, "bunun da Suriye'nin bir dış müdahale ve ekonomik bir ambargoyu beklemesi gerektiği anlamına geldiği" kaydedildi.

Gazetenin haberinde, Arap Birliği heyetinin Beşşar Esad'a reformlar konusunda açık bir takvim belirlenmesi taahhüdünde bulunması, yönetim temsilcilerinin ülke dışında muhaliflerle görüşmeyi kabul etmesi ve şiddetin durdurulması taleplerinde bulunduğu kaydedildi.

Arap Birliği'nin bakanlar düzeyindeki heyetinin, Arap Birliği'nin bu önerilerine Şam'ın cevabını ileteceği belirtilen Suriyeli yetkililerle bugün Doha'da bir araya gelmesi öngörülüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte, Batının Suriye'ye müdahalesinin "bir depreme yol açacağını ve tüm bölgeyi yakacağını" söylemişti.

Esad, Şam yönetimine yönelik herhangi bir müdahalenin "başka bir Afganistan'ın ortaya çıkmasına neden olacağını" kaydetmişti.

Beşşar Esad'dan Rusya'ya teşekkür

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, olaylar nedeniyle ülkesine uygulanan yaptırımlara karşı koruma sağladığı için Rusya'ya teşekkür etti.

Rusya'nın devlet televizyonu Kanal Bir ile mülakat yapan Esad, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye yaptırım kararını Rusya'nın veto etmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, Şam'ın Moskova'nın devam eden desteğine güvendiğini kaydetti.

Krizin ilk günlerinden beri Rusya hükümetiyle sürekli irtibat içinde olduklarını açıklayan Esad, Rus dostlarına Suriye'deki gelişmelerle ilgili ayrıntılı bilgi verdiklerini, Rusya'nın Suriye'nin iç meselelerine siyasi ya da askeri müdahalenin tehlikesinin farkında olduğunu, bu yüzden de BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanması dahil, uluslararası alanda önemli rol oynadığını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve diğer Rus liderler, Batıyı, Libya'daki yaptıklarının benzerini Suriye'ye de yapmamaları konusunda şiddetle uyarıyor. Medvedev, Rusya'nın, Suriye hükümetinin sivillere yönelik şiddeti durdurması konusundaki uluslararası taleplere destek verdiğini, ancak aynı zamanda muhalefetin aşırı unsurları reddetmesi gerektiğine inandığını söylemişti.

Editör: Haber Merkezi