Suriye ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde sınır bölgesindeki illerde ticari hareketliliğin yanı sıra, sınırın iki yakasındaki akrabalar arasında da kız alıp verme ilişkileri arttı. Olumlu yönde seyreden ilişkiler nedeniyle Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Kilis, Hatay ve Diyarbakır'lı binlerce vatandaş Suriye'deki akrabalarından kız alıp kız verdi. Ancak yaklaşık bir yıldır hergün biraz daha tırmanan iç karışıklık ve Suriye yönetiminin olumsuz tutumu nedeniyle hem ticari hareketlilik azaldı hem de iki ülkedeki akrabaların ziyaretleri. Bu durum en çok Suriye'den evlenen çiftleri özellikle de Suriyeli gelinleri üzüyor.

Suriye'nin bir süre önce ''tadilat yapılacağı'' gerekçesiyle Akçakale'nin karşısındaki Tellebyat Sınır Kapısı'nı kapatması, Şanlıurfalı damatlar ile Suriyeli gelinlerin üzüntü ve endişelerini daha da artırdı.

Suriye sınırındaki Akçakale'de, bu ülkeden bir akrabasıyla evli olan iki çocuk babası Ahmet Varlı, Suriye'nin bir süre önce tek taraflı aldığı bir kararla Akçakale ve Nusaybin sınır kapılarını kapattığını hatırlattı.

Bu durumun akrabalık ve ticari ilişkilerin bulunduğu iki ülke vatandaşlarını üzdüğünü anlatan Varlı, ancak en çok üzülenlerin Suriyeli gelinler ile Türk eşleri olduğunu dile getirdi.

3 bin Suriyeli gelin var

Şanlıurfa ve çevresinde 3 bin Suriyeli gelinin bulunduğunu söyleyen Ahmet Varlı, bir çok Suriyeli gelinin yaşanan olaylardan olumsuz yönde etkilendiklerini aileleri için tedirginlik duyduklarını dile getirdi.
BİSMİL'DE 70'E YAKIN SÜRİYE'Lİ GELİN VAR

Suriye yönetiminin Tellebyat Sınır Kapısı'nı kapattığını belirten Varlı, ''Eşlerimiz duygulanıyor, ailelerimizden koptuk mu diye endişeye kapılıyorlar. Çocuklar da 'baba biz artık dedemizi, dayılarımızı ve teyzelerimizi göremeyecek miyiz?' diye soruyorlar. Suriye'ye geçişi sağlayan bazı açık kapılar var ancak uzak olduğu için gidemiyoruz.'' dedi.

Gelinler endişeli ve üzgün

Ahmet Varlı'nın Suriye kökenli eşi Necva Varlı, Türkiye ile Suriye arasındaki eski ilişkileri özlediklerini, yaşanan son gelişmelerin kendilerini üzdüğünü aileleri için de endişelendiklerini söyledi.

 
Editör: Haber Merkezi