Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümet'e 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'un kapalı oturumunda görüşüldü. 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından, tezkere kabul edildi.

Genel Kurul'da, tezkerenin görüşmelerine geçilmeden önce usul tartışması yaşandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla, tezkerenin görüşmelerinin kapalı oturumda yapılmasına ilişkin önergenin okunmasının ardından usul tartışması açıldı.

CHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Muharrem İnce, görüşmelerin kapalı oturumda yapılmasına karşı olduklarını, milletin her şeyi bilmesi gerektiğini söyledi. İnce, ''Tezkerenin sınırı bile belli değil. Siz bu tezkere ile cihan savaşı yapabilirsiniz'' dedi.

 MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da dış politikanın başarısız olduğunu, diplomasini iflas ettiğini savundu.

 BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da kapalı oturumu eleştirdi, tezkereye ''hayır'' oyu vereceklerini söyledi.

Herkes safını belirlesin

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Herkesin safını belirlemesi gerekiyor, Türkiye'den mi yoksa zalim Esed'den mi yanasınız? Bunun kararını vermeniz gerekiyor'' diye konuştu.

Kapalı oturumu milletten bir şey saklamak için talep etmediklerini belirten Canikli, ''Milletten değil ama başkalarından saklamamız gereken şeyler olabilir'' dedi.

Esed'in canı cehenneme

Yeniden söz alan Muharrem İnce ise kendi saflarının belli olduğunu ifade ederek, ''Esad'ın canı cehenneme. Biz bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nden yanayız'' şeklinde konuştu.

Usul tartışması sonrası birleşime verilen aranın ardından, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren Başbakanlık tezkeresinin kapalı oturumda görüşmelerine geçildi.

Tezkere, 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

Yetki verme taraftarıyız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınırötesi müdahalesi için Hükümete yetki verme taraftarıyız'' diye konuştu.

Bütün partiler tek ses olmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de AK Parti MKYK toplantısı öncesi geldiği Genel Merkez'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çelik, ''Bu tezkere AK Parti'nin özel tezkeresi değil, herhangi bir partinin meselesi değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenlik haklarıyla ilgili bir mesele'' diyerek, bu konuda Meclis'teki bütün partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerektiğini söyledi.

Savaş çıkacak diye birşey yok

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da ''Tezkere çıktığında illa savaşa gireceğiz diye bir şey yok'' dedi.

Başbakan kuliste sohbet etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul çalışmalarına başladıktan kısa süre sonra Meclis'e geldi. Genel Kurul'a girmeden önce kuliste oturan TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i gören Erdoğan, Çiçek ve AK Parti Grup başkanvekilleriyle sohbet etti.

Erdoğan, daha sonra yanına gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleriyle sohbet etti, kulise getirilen börek, boğaça, kurabiye ve çayla kahvaltı yaptı.

Kapalı oturuma geçildikten sonra Genel Kurul tarafındaki basın odaları boşaltıldı.

A.A

 

Editör: Haber Merkezi