TOBB'un taahhüt edilen zaman diliminden önce sınır kapısı inşaatını tamamladığını ifade eden Aktaş, şunları söyledi:
''TOBB üstlendiği yeni kapının iç ve dış binalarının tamamını zamanında bitirdi. Ancak bu sırada Suriye'de iç çatışma başladı. Böyle olunca Suriye tarafı altına imza attığı kapı inşaatları ve gümrük binalarına başlamadı. TOBB ve bizim tarafımızdan yapılan tüm yazışmalar, muhatap olmadığı için cevapsız kaldı. 9 ay önce Nusaybin tarafı bitti. Suriye tarafında ise hala arazi dikenli tellerle çevrili. Hiç bir çalışma yapılmadı. TOBB tarafından yap- işlet- devret modeliyle 25 milyon dolara yapılan transit sınır kapısı, Suriye'deki olaylar nedeniyle atıl durumda kaldı.''

Ortak kardeş kapı uygulaması
Nusaybin'e yapılan yeni sınır kapısının, dünyada ortak mühür kullanılan 3. kardeş kapı özelliğinde olduğunu dile getiren Aktaş, şöyle konuştu:
''Kapıda tek mühür kullanılacaktı. Suriye ile yapılan anlaşma gereği, bir kişi Türkiye'ye gelirken pasaport ve arama başta olmak üzere tüm işlemleri Suriye tarafında yapılacak. Türkiye tarafında ise hiç bekleme olmayacak. Aynı uygulama Türkiye tarafından giden biri için de geçerli olacak. Bu uygulamaya ortak kardeş kapı uygulaması deniliyor. Nusaybin'e yapılan yeni sınır kapısı bu özelliğiyle dünyada 3. ortak kardeş kapı konumunda hizmet verecekti."

Editör: Haber Merkezi