Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, savaş tezkeresinin kamuoyunda tartışılmadan geçirilmesinin yanlış bir tutum olduğunu, Suriye ile savaşa 'hayır' dediklerini söyledi.

Bdp Genel Başkanı Demirtaş, Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevinde açık grevinde olan 15 Pkk'lıyı ziyaret etti. Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Demirtaş, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bombanın düşmesi sonucu bazı vatandaşların yaşamını yitirmesinin 'kabul edilemez bir durum' olduğunu dile getirdi. Söz konusu olayın Suriye tezkeresi için alelacele yapılan bir katlim olduğunu iddia eden Demirtaş, daha önceden hükümetin meclise sormadan savaşa girdiğini ileri sürerek, "Bu tezkere çıkmadan önce zaten Suriye ile fiili savaş durumu yaşanıyordu. Suriye Türkiye'nin uçağını düşürmüş, Türkiye oraya silahlı kuvvetlerini oraya göndermiş savaşıyordu. Dolayısı ile hükümet mevcut fiili duruma teori üretiyor. Tezkere çıkmadan savaş çıkmıştı." dedi.

Savaşın kamuoyunda tartışılmadan ani bir karar ile meclisten geçmesinin yanlış bir tutum olduğunu ifade eden Demirtaş, "Türkiye kamuoyu buna ne diyor. Parlamento ne diyor? Gruplar ne diyor? Hiçbiri tartışılmadan gece yarısı operasyonu ile parlamentoda nöbetçi memur bekletilerek, Parlamento kapanmış olmasına rağmen nöbetçi memur sayesinde Bakanlar Kurulu tezkeresi parlamentoya tebliğ ediliyor. Grupların bilgisi olmadan sabah saat 10'da Parlamento toplanıp savaş kararı alıyor. Bunu kim içine sindirebilir."şeklinde konuştu.

22 gündür Türkiye'de kesintisiz açlık grevi başlatıldığını ifade eden Demirtaş, "Diyarbakır D Tipi cezaevinde 15 hükümlü 22 gündür kesintisiz açlık grevindeler. Türkiye cezaevlerinde de 150'ye yakın kişi açlık grevini sürdürüyor. Her geçen gün açlık grevine katılan kişi sayısı artıyor." şeklinde konuştu.

Çözümün müzakereden ve diyalogdan geçtiğini belirten Demirtaş, her şeyin açık açık konuşulması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, "Biz samimi gerçekçi müzakere anlayışını destekliyoruz. Hükümetten buna dair somut adımlar görmek istiyoruz. Pozitif bur tutum olarak değiştirmelidir." ifadelerini kullandı. Demirtaş, grev yapanların çözüm için ciddi yaklaşım görmediği sürece eylemi devam ettireceklerini dile getirdi.

Kaynak:Cihan

Editör: Haber Merkezi