Bir dizi temaslarda bulunak üzere Diyarbakır’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır Valiliği’nin İçkale’deki çalışma ofisinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Sur ilçesinin dini, tarihi, kültürel özelliklerine, şehrin eserlerine ve içinde misafir ettiği sahabe ve peygamberlere dikkat çeken Bakan Yılmaz, Diyarbakır’ın kendine has özellikleriyle insanlık mirası olduğunu söyledi.

Kamulaştırma tartışmalarına değinen Bakan Yılmaz, “Koruma imar planı geçmişte yapıldığı ve belediye tarafından da onaylandığı için işimiz kolay. Acele kamulaştırma kararımız hakkında çok haksız propaganda yapıldı. Kamulaştırma bir yetkidir, buraya özel bir yetkidir.  Esnafın işi, halkın evi elinden gidecekmiş gibi propagandaları gerçekçi değil.” diye konuştu.

“Sur içinde toplu konut çalışması olmayacak”

Sur ilçesini bölgenin kalbi olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz,  “Suriçi'nde toplu konut çalışması olmayacak. Sur’da yaşanan hadiseler halkın mağduriyet yaşamasına neden oldu. Dünyanın başka bir yerinde bunlar yaşanmış olsaydı yönetimler büyük zorluklar yaşardı. Diyarbakır Valiliği tarafından 16 milyon TL yardım sağlandı. Bugün dahi 300’den fazla insan otellerde barınıyor.  3 milyon 740 bin TL ise esnafımıza harcandı.” dedi.

Operasyon öncesi ve sonrasında halkın mağdur olmamasını hedeflediklerini dile getiren Bakan Yılmaz, bu kapsamda ailelere, öğrencilere ve esnafa yönelik destek projeler olduğunu açıkladı.

Sur’la ilgili kentsel dönüşümün söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Yılmaz, “Kentsel yenilenme ve iyileşme olacak. TOKİ Sur dışına ağırlık verecek. Sur’da tarihi dokuya uygun işlevler ön plana çıkacak. Kültürel ve turizmin bu konuda çalışmaları var. Vatandaşın bizden beklentisi neyse konut konusunda TOKİ çalışacak. Diyarbakır bu konuda şanslı, uygun yerler var. Sonraki çalışmalarımızı Hevsel ve Dicle vadisi ile birlikte anlamlı bir bütünlük içinde sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Fatih Paşa Camii (Kurşunlu Cami)’nin çok özel bir yeri olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Söz konusu Camii olmak üzere diğer tüm camilerimizi yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanının çalışmaları devam ediyor. Hz. Süleyman Camii’nde çalışmalar vardı. Aynı o alanda kültürel bir peyzaj çalışmasını gerçekleştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi