Yaşanan çatışmaların ardından kentsel dönüşüm kapsamında Alipaşa Mahallesi'ndeki tarihi konakların nadir taşlarının satıldığı ifade edildi.

Tarihi taşların, Sur ilçesine bağlı Çarıklı Mahallesi'nde bulunan bir araziye hafriyat kamyonuyla bırakıldığı öğrenildi.

Taşların, 30'dan fazla hafriyat kamyonuyla buraya taşındığı ve 80 bin TL karşılığında bir kişiye satıldığı öğrenildi. Taşları satın alan kişinin, bu taşlarla kendisine ev yapacağı da gelen bilgiler arasında.

Söz konusu tarihi taşların sadece bir kişiye satılmadığı, bazı vatandaş ve esnafın da evinde ve işyerinde kullanmak üzere bu taşlardan satın aldığı belirtiliyor.

Gelen bilgiler üzerine taşların taşındığı araziye giden İLKHA muhabirinin objektifine yansıyan görüntülerde kentin mimarisini ve kültürünü yansıtan sütunların, kapı eşiklerin, kollukların, işlenmiş taşların, oluk, pencere eşikleri, nakışlı köşe taşların olduğu görüldü.

Önceki medeniyetin izlerini taşıyan taşların, farklı amaçlarla kullanılarak satılması tepkilere yol açarken, kamuoyu geleceğe aktarılması gereken tarihin izleri taşıyan taşların koruma altına alınması veya taşların Sur'da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Editör: Haber Merkezi