Tarım alanında 2015 yılında yaşanan gelişmeler ve 2016'da yapılması planlanan projeler hakkında konuşan Diyarbakır İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2015'in çiftçiler için bereketli geçtiğini belirterek, 2016'ı da alt yapı sorunlarının yüzde 84'ünün giderildiğini söyledi.

Bahar aylarının başlangıcında olduklarını söyleyen Diyarbakır İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Atalay, Diyarbakır'da 2015 yılının tarımsal açıdan oldukça verimli bir sezon olarak geçtiğini belirtti.

2015 yılının yağışının önceki yıllara göre daha çok bereketli olduğunu ifade eden Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Atalay, “Bilindiği gibi Diyarbakır ağırlık olarak hububat ekiminin tarımının yapıldığı bir bölge ve yaklaşık olarak 3 milyon 900 bin dekar alanında hububat tarımı, buğday tarımı yapılmıştır. Burada yaptığımız çalışmalar neticesinde yıllık yağışın da yeterli olması nedeniyle buğday rekoltemiz oldukça yüksek gerçekleştirmiştir.” dedi.

“Mısır ekim alanı 200 bin dekardan 347 bin dekara yükseldi”

Çiftçinin yüzünün 2015 yılında güldüğünü aktaran Atalay, açıklanan fiyatların da uygun olması nedeniyle 2015 yılının çiftçi için verimli bir yıl olarak değerlendirdi.

Bölgemizde son zamanlarda mısırın ciddi bir ekim alanı haline geldiğini ve mısır alanında büyük gelişmeler yaşandığını vurgulayan Atalay, “Daha önceki yıllarda 200 bin dekara yakın olan mısır ekim alanımız 2015 yılında 347 bin dekar alana çıkarak büyük bir artış meydana gelmiştir. Özellikle mısırda dekar başına aldığımız verimlerde ortalamaların üzerinde bir verim gerçekleşmiş olup çiftçiyi çok bereketli bir sezon geçirmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Pamukta kısmi bir düşüş yaşandı”

Pamuk üretim alanlarında kısmi bir düşüşün meydana geldiğini dile getiren Atalay, ancak verimin gayet iyi olduğunu söyledi.

Pamuk çiftçisinin de 2015'i memnun geçirdiğine işaret eden Atalay, “Dolaysıyla 2015 çiftçi açısında olumlu olduğunu söyleye biliriz. 2015 yılında ekimler gerçekleştiren ve 2016 yılında hasat edeceğimiz ürünlerle ilgili olarak da bu yıl yine ortalamalara göre yıllık ortalamalara göre bir yağış aldık. Şu zaman itibari ile sıkıntımız yok bölgemizde ve bundan sonraki alacağımız yağış durumuna bağlı olarak ilerdeki günlerde takiplerimiz devam edecek. Bilindiği gibi bizler teknik olarak tarımın yapılması için gerekli olan bütün şartların ne olduğunu çiftçilerimize anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye'de sertifikalı tohum kullanma noktasında belli bir mesafede aldık”

Çiftçilerin deneyim kazanarak mesafeler kat ettiğini söyleyen Atalay, 40 yıl öncesine göre tarım ürünlerinde dekar başına ortalama 6 kat verim alındığını belirtti.

Verimin artmasıyla çiftçinin de gelirinin arttığına dikkat çeken Atalay, “Bunları yaparken de uygun tarım teknikleri kullanılması, zamanın ayarlanması, kullanılacak gübre miktarlarının tespit edilmesi, noktasında çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada çiftçilerimiz zaten bu konuyla ilgili hassas davranmaktadır. Özellikle biz yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de sertifikalı tohum kullanılma noktasında belli bir mesafede aldık. Ve yüzde 50'ye yaklaşan bir alanda sertifikalı tohum kullanımı gerçekleştirmektir. Bizim buradaki amacımız sertifikalı tohum kullanımını artırarak daha aynı alandan daha yüksek verim almanın birinci önceliğinden bir tanesi kullanılan materyalin iyi olması, üstün özelliklere sahip olmasıdır.” diye konuştu.

“7 bin 436 çiftçiye modern tarım aletleri yüzde 50 hibeyle verildi”

Sertifikalı tohum kullanımına özendirmek suretiyle daha fazla verim alma yolunda ciddi mesafe aldıklarını dile getiren Atalay, sertifikalı tohum kullanıldıktan sonra toprak işlemesinin düzgün yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bakanlık tarafından yapılan kırsal kalkınma yardımlarının desteklenmesi programı kapsamında 7 bin 436 çiftçiye modern tarım alet makinelerinin yüzde 50 hibeyle verdiklerini ifade eden Atalay, “Bu şekilde yaptığımız çalışmalarla çiftçilerimizin kullanmış oldukları ekim makinaları hasat makinaları gibi birçok makine yüzde 50 hibe desteğiyle çiftçilerimize ulaşılmıştır. Bu sayede daha hassas bir tarım gerçekleşmiş olup burada hazırlanan tohum yataklarının daha iyi olması daha uyum olması, teknik talimatlar daha uygun şekilde ekimlerin yapılması, uygun materyalin kullanılması, verim en etkili faktörlerdir. Bunların hepsi Diyarbakır ilinde gerçekleşmiş vaziyettedir. İnşallah önümüzdeki günlerde yağışın durumu da iyi olduğu takdirde bu 2016 yılı içerisinde de iyi bir verimli yıl olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmalar devam ederken çiftçilerin sık sık il ilçe müdürlüğümüze uğrayarak teknik elemanlarımızdan bilgi almalarını istiyoruz.” dedi.

“Yanlış teşhislerle yanlış ilaçlamalara karşı dikkatli olunmalı”

2016'nın ilk aylarının hasat ve zararların yayılma dönemi olduğunu aktaran Atalay, bu konudaki takiplerin sıklaştığını belirterek, “Çiftçiler tarlalarında kullanacakları gübre olsun ilaçlar olsun kesinlikle bizim ilçemizdeki teknik elemanların bilgisi olmadan kullanmamalarını istiyoruz. Çünkü bazı hastalıklar, zararlar birbirine benziyor. Yanlış teşhislerle yanlış ilaçlamalar yapılabilir. Bu da bitkileri strese sokar hem gereksiz bir masraf hem de büyüme noktasında bir müddet duraklama meydana getirir ve verimi olumsuz etkiler. Bunların olmaması için bizlerle devamlı irtibatta olmalarını bizden habersiz ilaç ve gübre kullanmamalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bölgede devrim niteliğinde arazi tapulama çalışmaları yapıldı”

Bölgenin arazi tapulama konusunda devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığını vurgulayan Atalay, bölgenin arazi yapısı itibariyle çok fazla hisseli arazi ve hissedarın varlığı olduğuna dikkat çekerek bunların ortaya çıkardığı sorunlara dikkat çekti.

Yıllarca bölgede arazi üzerinden sorunların oluştuğunu belirten Atalay, çözülmeyen veraset yönüyle intikal yapılmayan, yapılamayan veya bölünemeyen arazilerin hem ifrazlarının yapıldığını hem de bütün arazilere gelmesi çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Bu çalışmaların da sonuna yaklaşıldığını kaydeden Atalay, “Biz bu noktada yapılan çalışmalarda bütün çiftçilerimizin verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonrada bu desteklerini esirgememelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yolun ulaşmadığı hiçbir arazi kalmayacak”

Atalay,  “Bütün arazilerde yolun ulaşmadığı hiçbir tarla kalmayacak şekilde planlar yapılmaktadır. Bu da büyük bir sorunu ortadan kaldırmaktadır. Hem arazileri sulama haline gelecek hem de tarla sahiplerinin yol problemlerinde ortadan kaldırılmış olacak. Ayrıca anlaşmasını yapabildiğimiz çiftçilerin dağılmış olan arazilerini mümkün mertebe belli yerlerde birleştirmek suretiyle arazilerine tabularını vereceğiz. Birkaç konuyu bir arada çözmek suretiyle çiftçimizin alt yapı problemlerini iyileştirmiş oluyoruz. Bu sorunların yüzde 84'lük bir kısmı tamamlandı.” diye konuştu.

“Diyarbakır'da sulanmayan alan kalmayacak”

Bu çalışmalar sonucunda arazilerde sulanmayan alanın kalmayacağını dile getiren Atalay, “Çalışmalar tamamlandıktan sonra yapılan yatırımlarla beraber Diyarbakır sulanabilir tarım arazisinin tamamı sulanır hale gelecek. Diyarbakır'da 7 milyon dekar tarım arazimiz var. Bunun 4 buçuk milyon dekara yakın sulanabilir arazidir. Bu çalışmalar bittiğinde 4 buçuk milyon dönüme yakın arazi sulanır hale gelecek. Bu da çiftçinin gelirlerinde çok ciddi bir artış meydana getirecektir.” dedi.

Atalay, son olarak şunları dedi:

“Çiftçilerimizin bizimle devamlı irtibatlı olmaları halinde gereksiz masrafların önüne geçmiş olacağız. Teknik bir tarım olacağından dolayı verimdeki artışlar o ölçüde daha fazla olacaktır. Bu da gelir olarak çiftçimize yansıyacaktır. Biz bu dileklerimizle çiftçilerimizin 2016 yılı tarımın bereketli geçmesini dilerek hepinize saygılar sunuyorum.

Editör: Haber Merkezi