Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen STK temsilcileri adına basın açıklamasını Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar okudu. Aktar, silahların, çatışmanın olduğu yerlerde seslerinin gür çıkmadığını ama yaşananlardan dolayı vicdanlarının sızladığını söyledi. Mehmet Emin Aktar, "Silahların, çatışmanın olduğu yerde bizim sesimiz çok gür çıkmıyor olabilir. Ama bunun bütün kamuoyunun bilmesi gerekiyor ki bizim vicdanlarımız sızlıyor ve rahat değil.

İçimiz kan ağlıyor, bu nedenle sizinle bu gün ortak bir çığlığımızı paylaşmak istedik. Ölümler yüreğimizi acıtıyor, yüreğimizi acıtmaya son verin. Son günlerde başlayan ve yükselme eğilimi gösteren şiddet ve çatışma ortamı herkeste ciddi bir umutsuzluk ve karamsarlığın hakim olmasına sebep olmuştur. Bizler yaşanan bu gelişmelerden ciddi kaygı duymaktayız. Son silahlı eylemlerin sivilleri de hedef almasını aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir" dedi.

PKK'YA SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI
Şiddet, çatışma ve yeni acılar istemediklerini belirten Mehmet Emin Aktar, bu konuda herkese elini taşın altına koyması çağrısında bulundu. Aktar, "Bizler aşağıda imzası olan STK'lar olarak şiddet, çatışma ve yeni acılar istemiyoruz. Kamuoyu Türküyle, Kürdüyle iyi biliyor ki silahlı eylemler ve operasyonlar daha çok gözyaşının dökülmesine, kanın akmasına ve derin acıların yaşanmasına yol açacaktır. Bu meyanda; PKK'dan çatışmasızlık durumuna geri dönmesini ve silahsızlanma için hazırlık yapmak üzere
militanlarını çatışma alanlarının dışına çekmesini; hükümetten, askeri operasyonlara derhal son vermesini, özel timleri devreye sokmak ve sınır ötesi askeri hareket yapmak gibi Kürt-Türk çatışmasını tetikleyecek adımlar atmaktan vazgeçmesini, başlatılmış olan müzakere ve görüşmelere kesildiği yerden devam etmesini, sivil Kürt siyaseti üzerindeki yıldırma operasyonlarına son vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

BDP'YE MECLİSE GİTME ÇAĞRISI
STK'lar adına açıklamalarda bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, BDP'nin meclise giderek yeni anayasa çalışmalarına katılması çağrısında bulundu. Aktar, "BDP'li vekillerden, BDP'yi Kürt meselesinin asli muhatabı olarak inşa etmelerini, yeni anayasa çalışmasına katılmak üzere meclise gitmesini, bu konuda hükümetin de ön açıcı ve kolaylaştırıcı rol oynamasını istiyoruz. Tüm tarafların gerginliği arttırıcı üslup ve açıklamalardan kaçınmalarını, bu süreci kolaylaştırmak için toplumun ortak
vicdanını temsil edecek bir akil grubun oluşmasına destek vermelerini, medyanın kışkırtıcı infiale sevk edici yayınlar yapmamasını, kamuoyunu etkileme yeteneğine sahip aydınlardan, STK'lardan ve sorumluluk sahibi herkesten yeniden barış sürecinin kurulmasına destek vermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Baro Başkanlığı tarafından organize edilen basın açıklamasına Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Dogünsifed, Güneydoğu İşadamları Derneği, MÜSİAD, DİSİAD, Doğu Mermerciler Derneği, Dikad, Türk İş 7. Bölge, Güngiad, Osgiad, Osiad ve Mali Müşavirler Odası temsilcileri destek verdi.

Editör: Haber Merkezi