SOSYAL MEDYA VE İLETİŞİM HAKKINDA
Gün geçtikçe gelişen ve değişen iletişim ağına bir de sosyal medya kavramı eklendi son yıllarda… Her ne kadar sosyalliği bitirme noktasına getirse de biz onun adına “sosyal medya” deyiverdik… İletişim, en az iki kişi arasında duyguların, bilgilerin ve davranışların alışverişidir. İletişimin en önemli ve etkili yönü bir birlikteliğin yani etkileşimin olmasıdır. Özellikle de muhatapla göz temasının kurulması olayıdır. İletişimde karşıdakinin jest ve mimikleri o andaki duygu seviyesi ve bunun gibi birçok sebep, aslında iletişimi verimli hale getirir.
Sosyal medya dediğimiz dünyada ise çok yoğun bir iletişim ağı görünse de aslında bu sadece sun’i bir durum olarak duruyor maalesef… Sosyal medya, tartışma ortamının kaynağı durumundadır şu anda. Her türlü haber, bilgi ve düşünce hızlı bir şekilde yayılıp insanların eline ulaşabiliyor. Hızlı bir şekilde yayılan haber ve bilgiler beraberinde birçok sıkıntı ve sorunu da beraberinde getirmiş oluyor. Bu da ister istemez bilgi kirliliğine yol açarak asıl ve doğru bilgiye duyulan gereksinimi de artırıyor. Bu da iletişimi sağlıksız ve sağlam temellere oturtulmayan bir yapıya çeviriyor. 
Ateş yakıp iletişim kurmanın dışında dumanla, davulla ya da garip bir ses ile iletişimi sağlayan binlerce yıl önceki insanlar, iletişimdeki bu hızı ve değişkenliği tahmin edemezlerdi… Avantajların ve dezavantajların yoğun olarak yaşandığı bir dünyada her şey çok hızlı geçerken, iletişimi de çok hızlı yaşıyoruz. Uzak mı uzak diyarları yakın bir konuma getirip hem görüntülü hem de sesli olarak bağlantı kurmanın mümkün olduğu bir çağı yaşamak gerçekten önem arz eden bir durum. Özellikle de sosyal medya denilen bir ağ içinde kaybolup düşüncelerimizi, duygularımızı ve çoğu bilgimizi buralarda paylaşıp birilerinden etkileşim beklemek teknolojinin, bizim özümüzde var olan “karşılık bekleme” duygusunun da teknolojik izdüşümü olsa gerek… İletişimdeki karşılıklı ifadesi sosyal medyada da karşılığını bulmuş tahminimce… Beğeniler, yorumlar, retweetler, linkler ve daha çok farklı kavramlar günlük hayatta dilimize geçmiş durumda. Artık iletişimin farklı bir evresine geçmiş bulunuyoruz. Sosyal medya ile birlikte bu daha da ileri giderek hız ve zaman yönünden kazanılan avantaj, bilginin ve haberin zamanla güncelliğini yitirmesi ve bilgi kirliliği ile birlikte dezavantaja dönüşebiliyor maalesef…
                                               ÇETİN CAN