Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, özellikle yaz ayının başlaması, okulların tatil olması ile birlikte Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Diyarbakır'ın cadde ve sokaklarında işportacılık yapan veya dilenen çocukların bağımlılık konusunda büyük bir risk altında olduğuna dikkat çekti.

Öger, bu çocukların kazanmış olduğu parayla aile ekonomisine katkı sağlamaktan ziyade maalesef kazançlarını internet kafelerde veya sigara alımında kullandıklarına şahit olunduğunu söyledi.

Bahse konu çocukların profili ve aile yapılarına dikkat çeken Öger, "Bu çocukların profili incelendiğinde, özellikle aile ekonomisinin kötü olduğu, okuma-yazma oranının düşük, çok çocuklu aileye mensup olduklarını görebilmekteyiz. Bu ailelerin çoğunluğunun tütün kullandığı, bir kısmının da madde kullanıcısı olduğu görülmektedir." dedi.

Toplum bireylerinin bazı tutum ve davranışlarının bu çocuklara katkıdan ziyade zarar verebileceğini ifade eden Öger, "Aileler çocuklarının ev ekonomisine katkı sağladığını ya da kendi harçlıklarını çıkarma noktasında bir çaba içinde olduğunu dile getiriyor olabilirler. Sokakta çalıştırılan çocuklar ve bu çocuklardan alışveriş yapmak aynı zamanda onları sokağa mahkûm etmek olduğunu, geleceklerinin ellerinden çalındığını, ciddi manada bağımlılık pençesinin altında olabileceğini unutmamak gerekir. Aileler ve vatandaşların daha duyarlı olması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmanın takdire şayan olduğunu hatırlatan Öger, "Çalışmanın diğer kurumlarla beraber yürütülmesi önemlidir. Ama bununla birlikte varoş bölgelerde yerel yönetimlerin acilen sosyal alanlar oluşturması gerekir. Gençlik merkezleri, okuma salonları ve oyun alanlarını açmaları önemlidir." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi