Uzman Doktor Fener Çelebi Soğuk ve yağışlı havalarda en büyük sağlık sorunlarından biri de kas ve eklem ağrılarıdır. Eklem ve kas romatizması olan hastalar hava değişikliklerine daha duyarlı hale gelir. Bu yüzden soğuk ve yağışlı havalarda, bu hasta grubunun ağrıları artar.


Hareketsiz Kalınmamalı
Uzman Doktor Fener Çelebi, Egzersiz yapmak akut ağrılı durumda doğru değildir. Egzersiz ve yürüyüş gibi aktiviteler; kas kökenli ağrıların olmaması için koruyucu amaçlı önerilmektedir. Gün içinde hareketsiz kalan kişilerin haftada en az üç gün egzersiz yapmaları, ağrıların oluşmamasında etkilidir. Bu egzersizlerin kas gruplarını germe-gevşeme ağırlıklı olması da önemlidir. Aslında kışın hareketsiz kalınması, sadece kronik ağrısı olanların değil herkesin sorunudur. 

Çelebi, eklem ağrılarının bağlı olduğu yakınmaların enflematuar süreçler ve kireçlenme yıpranma süreçleri olarak ayrıldığını belirterek eklem ağrıları ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
Ağrıya neden olan hastalığa göre değişir. Ağrının nedeni çoğunlukla olduğu gibi kireçlenme ise eklemi dinlendirmek, kilo vermek (özellikle diz için), bazen soğuk, bazen sıcak uygulamak, ilaçlar almak ve fizik tedavi geçerli tedavi yöntemleridir. Cerrahi ancak çok ağır durumlarda düşünülebilir. Bu nedenle kireçlenme yakınması olanların bir fizik tedavi kliniğine başvurması gereklidir.
Halk arasında "kireçlenme" diye tabir edilen hastalık aslında kıkırdak dokusunun yıpranıp yumuşaması-aşınması-eklemin hareket yeteneğini kaybederek, ağrıların artmasıdır. Kıkırdak dokusu vücutta kendini yenileyemeyen dokulardandır. Bu nedenle yıpranan kıkırdak bir daha sağlıklı olamaz. Bu hastalıkta en önemli etmenler aşırı kilo ve kişinin hayatın bir döneminde uğradığı travmalar (burkulma, incinme, çıkık) sayılabilir.

 

Editör: Haber Merkezi