Her yıl olduğu gibi bu yıl da SODES'te kabul edilen projelerin büyük bir kısmı devlet kurum ve kuruluşlarının oldu. Bu durum tepkilere neden olurken, "SODES kamu kurum ve kuruluşlarının ek finans kaynağı gibi çalışıyor" yorumlarını beraberinde getirdi.

Doğu ve Güneydoğuyu kalkındırmak, batı ile arasındaki sosyal uçurumu azaltmak amacıyla kurulan SODES'in ayırdığı bütçeler kafaların karışmasına neden oldu. İstihdam, sosyal bütünleşme, kültür-sanat-spor alanlarında hazırlanan projelerin ağırlıklı olarak kamu kurumlarına verilmesi tepkilere neden olurken, "SODES kamu kurum ve kuruluşlarının ek finans kaynağı gibi çalışıyor" yorumlarını beraberinde getiriyor. Bu kapsamda Batman'da kabul edilen 82 projeden 50'sinin kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi akıllarda "SODES'te Sivil Toplum Kuruluşlarına ayrımcılık mı var" sorusunu uyandırıyor.

Topluma Faydalı Projeler Olmalı

Kabul edilen projelerin hem SODES'in kuruluş amacına hem de toplumun ihtiyaçlarına uygun olması gerektiğini belirten Memur-Sen Batman İl Temsilcisi Şafi Özperk, "Projelerden beklentilerimiz pratik olarak projelerin yararının arttırılması ve daha çok gençlere yönelik meslek edindirme, genel yeteneklerini geliştirme ve gençliğin zamanını faydalı bir şekilde harcamasını sağlayacak projeler olmasıdır" dedi.

82 Projeden 50'si Kamuya

Batman için kabul edilen projelerin kafaları karıştırdığını belirten Özperk, projelerin halkın faydasına ne kadar hizmet edeceği konusunda şüpheli olduğunu belirtti. Özperk, "Batman'da 2011 yılı için kabul edilen 82 projeden 50 tanesinin resmi kurumların hazırlamış olduğu projeler olması kafamızda soru işaretleri doğurmaktadır. Çünkü bu projeler Sivil Toplum Kuruluş'ları tarafında hazırlanması daha fazla amaca hizmet edecektir" diye konuştu.

Bölge STK'ları Güçlendirilmeli

Halkın ihtiyaçlarının daha iyi giderilmesi ve bölgedeki STK'ların güçlendirilmesi için STK'ların hazırladıkları projelere öncelik verilmesi gerektiğini belirten Özperk, "Dolayısıyla bu projeleri kabul eden ve finanse eden yetkililerden beklentimiz bölgemizdeki ihtiyaca binaen ve Sivil Toplum Kuruluş'larının güçlenip aktif olması için Sivil Toplum Kuruluşlarının hazırladığı projelerin kabul edilmesi elzemdir" dedi.

Sosyal Ve Kültürel Faaliyetler Yetersiz

Bölgemizde İstihdama yönelik meslek edindirme sorunumuz var diyen Memur-Sen Batman İl Temsilcisi Şafi Özperk "Gençliğe yönelik sosyal, kültürel ve spora yönelik faaliyetlerin de yetersiz olduğunu belirtti.

STK Projeleriz İlgi Görmüyor

Batman Umut-Der Genel Başkan Yardımcısı Mahsum Ayyıldız'da STK'ların hazırladıkları projelerin SODES tarafından ilgi görmediğini belirterek, "Bir kez biz de Batman'da istihdam sağlama mağdur ailelere ev imkânı sağlama şeklinde bir proje hazırladık ancak sunduğumuz proje kabul edilmedi. Merak ediyoruz, halkın istihdam ve barınma ihtiyacından daha önemli bir proje olabilir mi?" diye sordu.

Art Niyetli Bir Yaklaşım Var

Umut-Der Genel Başkan Yardımcısı Masum Ayyıldız, derneklerinin kuruldukları günden bu yana Batman'da bulunan muhtaç ve yoksul kişilere yönelik yardım programları yürüttüklerini ifade ederek "Bunlar ortada iken projemizin kabul edilmemesini art niyetli bir tutum olarak değerlendiriyoruz" diyerek tepki gösterdi.

SODES SOSYAL YARALARI SARMALIDIR

Umut-Der Genel Başkan Yardımcısı Masum Ayyıldız SODES'ten beklentilerini şöyle dile getirdi: "SODES halkın kültürünü, inancını, maneviyatını ve sosyal yapısını bozan projelere onay vermemesidir. İstihdam ve sosyal yaraları sarmaya yönelik projeleri onaylamasıdır." 

 Batman postası

Editör: Haber Merkezi