CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin, "Özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtan birer mahkeme olmadığını, bunların siyasi otoritenin aldığı kararları onaylayan mahkeme olduğunu daha önce ifade etmiştim. Aynı düşüncemi sürdürüyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin, İlker Başbuğ'un hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtan birer mahkeme olmadığını, bunların siyasi otoritenin aldığı kararları onaylayan mahkeme olduğunu daha önce ifade etmiştim. Aynı düşüncemi sürdürüyorum" dedi.

 
CUMHURBAŞKANI GÜL

Gül, temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Düzce'de, gazetecilerin Orgeneral Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de anayasa, kanunlar ve bir hukuk düzeni olduğunu ifade eden Gül,
"Bu hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Daha fazla söyleyecek bir şeyim yok. Çünkü bağımsız yargının devam ettirdiği bir yargılama süreci vardır" dedi.

İlk kez bir Genelkurmay başkanının tutuklandığının belirtilmesi üzerine de Gül, "Kimse mahkeme kararı ortaya çıkmadan suçlu ilan edilemez. Bunun önce herkes tarafından bilinmesini isteriz. Sonra da tabii ki herkesin yargı karşısında, hukuk sistemi içerisinde sorumluğu vardır. Dolayısıyla herkes hukuk karşısında eşittir. O bakımdan gayet soğukkanlılıkla takip etmek gerekir" diye konuştu.

DEMİRTAŞ'TAN İLGİNÇ YORUM

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının ardından oluşacak tepkileri azaltmak için KCK operasyonları ile BDP'lilerin tutuklanacağını ileri sürdü.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yorum yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eğer İlker Başbuğ tutuklanırsa, birkaç gün içinde büyük kapsamlı bir KCK operasyonu ile yine BDP'liler tutuklanacak demektir. Umarım yanılırım" dedi. Bu yorumun üzerine 'Başbuğ'un tutuklanması ile KCK operasyonları arasındaki ilişkiyi biraz açar mısınız?' şeklindeki soruya da yanıt veren Demirtaş, "Orduya dönük tutuklamalarda tepkiyi azaltmak için hemen arkasından BDP'lileri tutukluyorlar, geçmiş tarihlere bakabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: "HUKUKİ SÜREÇ BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI"

Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbuğ'un tutuklanmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin hukuk devleti olduğunu söyledi.

"Hukuki süreçlerde, bu süreç devam ederken peşinen yargılarda bulunmak doğru değil. Önemli olan bu hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesidir. Ümit ederiz, bu hukuki süreç en kısa sürede tamamlanır ve hukuk devleti önünde bütün vatandaşlar zaten eşit konumdadır. Bu çerçevede ben hukuki sürecin bir an önce tamamlanmasının büyük önem taşıdığı kanaatindeyim."

ATALAY: "YETKİ KONUSUNDA İTİRAZLAR VAR"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını 'önemli bir olay' olarak değerlendirdi. Atalay, Başbuğ'la ilgili olarak, "Değerli bir çalışma arkadaşımız, biz atadık, beraber çalıştık" dedi.

"Önemli bir olay. Bütün değerlendirmelerde ifade edildiği gibi ilk defa eski Genelkurmay başkanı yargı tarafından tutuklanmış oluyor. Avukatların çalışmaları sürüyor. Yetki konusunda itirazlar var. Birlikte uzun süre görev yaptık. Yargıdaki konularla ilgili fazla değerlendirme yapmam. Çok taze konu, yargıdaki gelişmeleri görmek ve izlemek durumundayız." diye konuştu.

Tutuklama ile ilgili en büyük tartışmanın 'yetki' meselesi olduğunu kaydeden Atalay, "Köşe yazılarında da gördüm. Anaya değişikliği, görev ile ilgili konular gibi. Hukukun içinde yürütmek lazım. En önemli tartışma bu. Değerlendirme yapmam mümkün değil. Yargıdan beklediğimiz, Adaletin adaletli yürümesi, adil olması, çabuk olması. Her zaman söylediğimiz budur." şeklinde konuştu. Atalay, "Dosyaların içinde ne var bilmemiz mümkün değil" dedi.

"Tutuklamanın asker sivil ilişkisini etkilememesi lazım." diyen Atalay şöyle devam etti:

"Adalet sistemi iyi işlerse, doğrular yanlışlar iyi ayrılırsa herkes bilir. İddialar iddianameye dönüşecek ve açıklanacak. İnsanlara yanlış yapıyorlarsa vicdanen herkes ikna olur. Yanlış yapmadığı halde yargıda bazı şeyler oluyorsa insanların endişeleri sürer. Etkilemez diyorum. Türkiye'de çok büyük normalleşme var. Algılar çok değişti, bakışlar çok farklı, yanlış varsa insanlar 'yanlış' diyor. Çok açık toplumuz. Uludere olayında Genelkurmay açıklama yaptı 'yanlış oldu' diye."

 

Editör: Haber Merkezi