Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın 695 bin hektar tarım alanı ve 50 binin üzerinde kayıtlı çiftçisiyle Türkiye'de tarım potansiyeli yüksek bir il olduğunu, çiftçilerin bin bir emekle ürettikleri ürünlerinin herhangi bir riskten etkilenmemesi için ürün sigortası yapmaları gerektiğini söyledi.

Koçkaya, tarımsal üretimin birçok risk ve belirsizlikler ile karşı karşıya olduğunu, ürünlerin iklim ve tabiat şartlarından etkilendiğini, küresel ısınma ile bu etkilenmenin daha da artacağını ifade ederek, özellikle don, dolu, yangın, sel, kuraklık ve heyelan gibi doğal afet sonucu tarımsal üretimin önemli miktarda zarar görebildiğini belirtti.

Tarımsal üretimdeki risklere karşı, gerek toplumsal, gerekse kişisel önlemler alınabileceğine dikkati çeken Koçkaya, "Tarımsal üretimde özellikle doğal afet zararlarını gidermeye yönelik tedbirlerin başında tarım sigortası gelmektedir. Tarım Sigortası Kanunu ile çiftçilerin ödeyeceği doğal afet sigorta priminin yüzde 50'si devlet desteği kapsamındadır. Bu bağlamda tarım sigortası yaptıranların yanı sıra bazı çiftçilerin bu konuda kararsız oldukları görülmektedir. Geçen yıl tarım sigortası yaptıran bin 890 çiftçi 8 milyon 733 bin lira tazminat aldı. Sigorta yaptırmayanlara ise herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi 2090 sayılı Tabii Afet Kanunu kapsamında da değerlendirilemedi" dedi.

-Son başvuru tarihi 20 Nisan-

Koçkaya, çiftçilerin sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ya da ön soy kütüğü ve Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVET'e) kayıtlı ve kayıtlarının güncel olması gerektiğini söyledi.

Kayıtlarını güncellemiş olan çiftçilerin ürününü sigortalatmak için Tarsim'e üye sigorta şirketine veya acentesine başvuru yapması gerektiğini ifade eden Koçkaya, şöyle dedi:

"Sigorta şirketi veya acente Tarsim'in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulamasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.

Bitkisel üretim, sera ve büyükbaş hayvan sigortalarında, poliçede yazılı primin yüzde 50'si bakanlıkça karşılanır. Sigorta tarafından ödenecek olan primin yüzde 25'i peşin, kalan prim tutarı da uygun bir şekilde tahsil edilir. Tüm çiftçilere risk altında bulunan tarım ürünlerini sigorta kapsamına almalarını öneriyoruz. Bölgemizde hububat alanlarında ürün sigortalarına son başvuru tarihi 20 Nisan 2012'dir. Üreticilerimizin bu tarihten önce sigortaya başvurmaları büyük önem taşıyor. Diyarbakır genelinde bugüne kadar bitkisel üretim ve hayvancılıkta başvuru yapan 2 bin 890 çiftçinin daha da artması için çalışmalarımız sürüyor."

Editör: Haber Merkezi