Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmelerin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Görüşmelerde liderlerin yanında bulunan Bölgesel Yönetimin Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Masum, "Başkan Barzani, Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcıyor" dedi.

Güney Kürdistan'da yayımlanan Rudaw gazetesine açıklamalarda bulunan Dr. Fuad Masum, Barzani'nin Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde Kürd sorununun siyasi çözümünden bahsettiğini söyledi..

Barzani'nin, Türk yetkililere 5 maddelik görüş bildirdiğini söyleyen Dr. Masum, bunları şöyle açıkladı:

"1- Askeri yöntem çözüm getirmez.

2- Ne askeri çözüme inanıyoruz ne de bu yola dahil oluruz.

3- Bu sorunun barışçıl ve diyalog yöntemi ile çözülmesi gerekiyor.

4- Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde komşu ülkelere karşı silah kullanan grupları desteklemez.

5- Silahlı yönteme inanmıyoruz ve bu yolla sonuç alınmaz."


Dr. Fuat Masum, Barzani'nin görüşmelerinde siyasi yöntemin esas alınarak güvenlik sorununun da çözüleceğini belirttiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcıyor. Uzun süreliden kasıt iki ya da üç aylık bir ateşkes değil, önü açık uzun süreli bir ateşkestir. Başkan Barzani'nin Türkiyeli yetkililer ile yaptığı görüşmelerde Kürd halkının çıkarlarına karşı hiçbir söz söylemedi ve zaten Kürd halkının çıkarına karşı hiçbir şekilde konuşmaz. Her yerde Kürd halkının haklarından bahsetti ve bunu savundu. Biz Kürdüz ve Türkiye'de de Kürdler var. Ancak, unutmamamız gerekir ki bu Türkiye'nin iç meselesidir ve sonuç olarak Türkiye'deki Kürd ve Türk siyasi güçlerin anlaşması gerekiyor. Başkan Barzani, Türkiye Kürdlerinden habersiz Türkiye hükümeti ile görüşmeler yapmıyor. Ancak, Barzani sürecin başlamasını amaçlıyor ve süreç başladığında çözümün bir bölümünü oluşturacak."..

Editör: Haber Merkezi