Şeyh Said Efendinin davası ve mücadelesine değinen bölge âlimlerden Molla Sahap Korkutata, "Şeyh Said Efendi idama giderken son olarak amaç ve gayesini; 'Benim bu değersiz dallarda asılmama pervam yoktur. Muhakkak ki, mücadelem Allah ve dini içindir.' sözüyle tüm cihana haykırmıştır." dedi.

Şeyh Said'in basit bir iş için yola koyulmadığını belirten Korkutata, “Şeyh Said Efendi, kendi aile efradını ve dava arkadaşlarını basit bir iş için bu yola sevk etmedi. Şeyh Said Hazretleri feraset sahibi ve ileri görüşlü deha bir insandı. Niçin yola koyulduğunu iyi biliyordu.” ifadelerini kullandı.

sehidseyhsaid_3.jpg

Şeyh Said Efendinin, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte İslam dininin her açıdan zarar göreceğini idrak ettiğini ifade eden Korkutata, “Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, İslam'ın birçok kaide kuralı da kaldırıldı. Medreseler, ilim adına olan her şey tek tek kapatılıyor, İslam'ın tüm şiarları ortadan kaldırılıyordu. İşte Şeyh Said Efendi tüm bu olanları görüyordu ve onun için kıyam etti.” diye konuştu.

"Şeyh Said Hazretleri, İslam için malını ve canını çekinmeden feda etmiştir"

Şeyh Said'in İslam davasına Allah için sarıldığını vurgulayan Korkutata, “O şeriat ve dini İslam için kalktı. Şeyh Said Efendi basit bir insan olmadığı gibi küçük değeri olmayan şeyler uğruna böyle bir şey yapacak adam değildir. Onun gayesi ortadan kaldırılmaya çalışılan İslam davasına sahip çıkmak ve bu uğurda ne gerekiyorsa onları da feda edilecekti.  En sonunda da, İslam için malını ve canını çekinmeden feda etmiştir.” dedi.

“Muhakkak ki mücadelem Allah ve dini içindir”

Korkutata, Şeyh Said'in, 'Benim bu değersiz dallarda asılmama pervam yoktur. Muhakkak ki mücadelem Allah ve dini içindir.' şeklindeki son sözünü hatırlatarak, bu sözünden de Şeyh Said'in tek gayesinin Allah'ın dinini yüceltmek olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Korkutata şöyle devam etti: "Şeyh Said Hazretleri kıyam ettiğinde ailesinden bir fert, ‘bu hareketlerinden dolayı çok zarar gördük, namusumuz gitti.' deyince Efendi Hazretleri tarihe geçecek sözünü söyler: Büyük namus elden gidiyor sen kendi namusundan bahsediyorsun. Dini Muhammed (sav) ayaklar altına düşmüş sen neden konuşuyorsun, diyor."

 “Hiç kimse Şeyh Said ve Said-i Nursi hazretlerini kendi emelleri için kullanmasın”

Günümüzde bazı kişi ve oluşumların Şeyh Said ve Said-i Nursi Hazretlerini kendi emelleri için kullandıklarını belirten Korkutata, "Bu ırkçı zihniyete sahip kişiler o gün çıtları bile çıkmadı hatta o zatlara karşı bile durdular. Şeyh Said'in evlatlarından onun yolunu sürdüren, yolunu takip eden saygın kişiler vardır. Onlar dedelerinin saygınlığına göre hareket ediyorlar ancak üzülerek söylüyorum, o mübarek zatların evlatları olarak kendini tanıtan bazı kişiler, Şeyh Said ve arkadaşlarını idam ederek şehit edenlerin zihniyet ve takipçiliğini yapıyorlar. Yani babalarını idam edenlerin felsefe ve düşüncelerinin ardından gidiyorlar. Biz bu tip insanları halka şikâyet ediyoruz ve halkın bunları bilmesini istiyoruz.  Bu tip insanların bir an önce asıl babalarının yolu olan ‘İslam davasına'  gelmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - ilkha)

seyhsaid.jpg

Editör: Haber Merkezi