Çınar'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Aktepe mahallesinde (köyü) bulunan Şeyh Abdurrahman Aktepe'nin  türbesi, her yıl Mayıs ayının 20'sinde sevenleri tarafından ziyaret ediliyor. Türbe çevresinde her yıl adeta bir çarşı kuruluyor. Türbeyi ziyaret edenler ihtiyaçlarını buradan temin ederken,   ziyaretçiler Kur'an-ı Kerim okuyarak dua ediyorlar.

Sabahın erken saatlerinden itibaren, çevre il ve ilçelerden türbeyi ziyaret etmek için binlerce kişi Aktepe mahallesine adeta akın etti.

Şeyh Abdurrahman hakkında bilgi veren torunları, Şeyh Abdurrahman'ın 1854 yılında Aktepe'de dünyaya geldiğini, birçok kitap ve makaleler yazdığını ve kitap çevirileri yaptığını ifade ettiler.

Birçok eser telif eden Şeyh Abdurrahman'ın, dini ilimlerin yanı sıra astronomi, mantık, matematik gibi fen ilimleriyle de meşgul olarak bunlarla ilgili kitaplar yazdığı, şu anda mevcut olan 13 eseri olduğu, bunların dışında   çeşitli sebeplerle  kaybolan birçok eserinin  daha bulunduğu  belirtildi.

Bazı vatandaşların  türbenin çevresine taş yapıştırmalarına,  ip bağlamalarına ve  türbedeki mezar  ve toprağa ellerini sürerek şifa aramaya çalışmalarına tepki gösteren Şeyh Abdurrahman'ın torunları, bu tür davranışların yanlış ve bidat olduğunu hatırlatarak, ziyaretçileri uyarıyor.

Türbe görevlilerinden Kadri Erkin, Şeyh Abdurrahman'ın âlim bir insan olduğunu belirterek, bölge halkı tarafından çok sevildiğini, türbede Şeyh Hasan Nurani, oğlu Şeyh Abdurrahman, Şeyh Mehmet Can ve Şeyh Mehmet Siraç'ın kabirlerinin de olduğunu ifade etti.

Kafiye Güler isimli ziyaretçi, Bismil'den  geldiklerini belirterek, yaşanan karmaşadan dolayı sıkıntı çektiklerini belirtti.

Şeyh Abdurrahman'ın bölge halkı tarafından çok sevildiğini belirten Güler, duvarlara taş asılmasının yanlış olduğunu belirterek, Kur'an-ı Kerim okunması ve dua edilmesi gerektiğini ifade etti.

Binlerce insanın ziyaret ettiği türbenin çevresinde   düzeni sağlamaya çalışan görevlilerin yanı sıra, jandarma ekipleri de trafik akışını ve güvenliği sağlamak için önlemler aldı. 

Editör: Haber Merkezi