Dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayının 15 gününde kısmi kapanma uygulanacağını ve alınan yeni tedbirler arasında seyahat yasağının geri geldiğini açıkladı.

Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına devam edileceğini açıklayan Erdoğan, hafta içi sokağa çıkma yasağı saatinin ise 19.00-05.00 saatleri arasına çekildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere de izin verilmeyeceğini açıkladı.

 Konu hakkında detaylar İçişleri Bakanlığı genelgesinde ise, “Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşlarımızın toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.” denildi.

Şehirlerarası seyahatler ile ilgili getirilen kısıtlamayı yanlış anlayan vatandaşlar, otogara gelmeyince otobüs firmaları seferleri iptal etmek zorunda kaldı.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin geç yayınlandığını savunan firmalar,  “Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir.” açıklamasını hem firmaların hem de vatandaşların yanlış anladığına dikkat çekti.

Özel araçlar için getirilen şehirlerarası seyahate kısıtlamasının yanlış anlaşılmasının ardından otogarın boş kaldığını belirten firmalar, birçok seferi iptal ettiklerini ifade ettiler.
Şehirlerarası seyahate kısıtlamasının sadece özel araçlar için geçerli olduğunu belirten firma sahibi Hakan Savcı, “Özel araçlar ile yolculuk yapacak kişiler seyahat izin belgesi alarak yolculuk yapacaklardır. Şehirlerarası otobüsle yolculuk yapacak vatandaşlarımız biletleri alabilmektedir. Her sene olduğu gibi Ramazan'da normalde bizim işlerimiz yüzde 50 oranında düşer. Bu sene daha çok düştü. Esnaf olarak herkes artık mağdur olmaya başladı. Yolcu sayısı düştü. Ramazan ayında zaten yolcu sayısı düşüyordu. Şu an birçok firma seferlerini yüzde 40-50 civarında düşürdü. Seferler yarı yarıya düştü. Çünkü yolcu yok.” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi