Bismil'de Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kapısında eşi ölen dul kadınlar sırada bekliyor. Dikkat çeken olay ise, sıraya giden kadınların çocukları olmasına rağmen kimliklerinde bekar olarak gözükmesi, konuyla ilgili konuştuğumuz Ş.B (60) yaptığı açıklamada Eşim iki evlilik yaptı. ben ikinci eşiyim. ikinci eşi olduğumdan dolayı evli olarak birinci evlilik gözüküyor.  Kocam  vefat etti. Şimdi ikimizde dul kaldık. Fakat resmi olarak ilk eş dul olurken benim resmi evliliğim olmadığından dolayı ben bu yasadan faydalanamıyorum. 4 çocuğum var ve mağdurum. ne yapabilirim diye sordu. Bunun üzerine SYDV memurları onu Nüfus müdürlüğüne gönderdi. Nüfus Müdürü bu konuda bir şey yapmayacağını resmi olarak evlenip boşanmadan dul sayılmayacağını ve bunu kimliğe işlemeyeceğini belirtti.  Bismil'de bu ve buna benzer çok kadın var. bazı kadınların ise imam nikahlı olması nedeniyle resmi nikahlarının geç yapması ve resmi olarak evlenmeleri yapılmadan eşlerinin vefat etmesi, eşlerinin vefat etmesi nedeniyle resmi olarak evlenmediğinden dolayı, nüfus cüzdanlarında çocukları var ama bekar gözüküyor. İşte bu yasa çıktıktan sonra soluğı nüfus müdürlüğünde alıyorlar ama yapacak bir şey yok, zamanında resmi nikah kıymaları gerekiyordu.

             Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açıklağı eşi ölen kadına 250 lira maaş uygulamasının detayları netleşti. İddia edilene göre verilen aylık, kadının bir erkekle birlikte yaşadığı tespit edildiği anda kesilecek.

             Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığı araştırma sonucunda güvence siz, muhtaç kadınların sayısı 150 bin olarak belirlenmişti. Bakanlık, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan bu kadınlara yönelik düzenli nakdi sosyal yardım projesini hayata geçiriyor.

2 AYDA BİR 500 LİRA

Hedef kitledeki kadının hanesindeki yakınlarının düzenli nakdi sosyal yardım almaları, eşi vefat etmiş kadınlara maaşa engel olmayacak. Yardımlar, iki ayda bir 500 lira olarak verilecek. İhtiyaçlarının olması durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından şartlı eğitim ve sağlık hizmetiyle yakacak ve gıda yardımlarından yararlanmaları da sağlanacak. Kadının tekrar evlenmesi, nikah kıydırmasa bile fiili olarak bir erkekle yaşadığının tespit edilmesi ya da muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının saptanması halinde yardımlar iptal edilecek.

ÇALIŞABİLEN İŞE YERLEŞTİRİLECEK

Yardım süreci şu 8 aşamadan oluşacak:

Hedef kitledeki kadınlar, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları il/ilçe sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuracak.

Başvurudan itibaren tüm işlemler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yürütülecek.

Sistemde dosyası bulunanların, durumu güncellenecek ve Mütevelli heyetine gönderilecek.

Dosyası bulunmayanlar için dosya oluşturulacak. Hane ziyareti yapılarak, sosyal inceleme raporu düzenlenecek yine Mütevelli heyetine gönderilecek.

Başvuru sahibi çalışabilecek durumdaysa İŞKUR'a kaydı yapılacak.

Yardım yapılıp yapılmayacağına Mütevelli heyeti karar verecek.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, nakdi yardımı bankaya yatıracak.

Hak sahiplerinin sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı, her ay sistemden yapılacak sorgulamalar ve her yıl yapılacak sosyal incelemelerle takip edilecek.

 

Editör: Haber Merkezi