İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş Bismil Hükümet konağı önünde sona erdi. 
Yürüyüşe İlçe Halk Sağlık Müdürü Mehmet Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, Bismil devlet hastanesi müdürü Musa Yaşa, Başhekim yardımcısı Özgür Aktaş ile sağlık çalışanları katıldı.

4fdc21b9-f2a0-4c99-871d-2c8063b6a545.jpg
İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz" temalı yürüyüş gerçekleştirildiğini belirten İlçe sağlık müdürü Mehmet Kaya, "Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha haraketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur" dedi.
Kaya, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ toplum sağlığının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için toplumda fiziksel aktivite alışkanlığının ve farkındalığının artırılmasına yönelik faaliyetleri hedeflemektedir. Halk sağlığının amacı, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır. Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl dünyada milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Halbuki bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıkları, inmeler, tip 2 diyabet  ve bazı kanserler sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir. Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin % 6'sından sorumludur. Diyabetin % 27'sinin ve kalp hastalığının % 30'unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir. Obezitenin önde gelen nedenlerinden biri de fiziksel hareketsizliktir. Obezite başta tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları olmak üzere sistemik hastalıkları beraberinde getirmektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklarımızda alarm verici düzeye gelmiştir.

93fe3097-e07f-4ad8-a28a-6659cd9105b2.jpg

Çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen sürelerin kısaltılarak, spor ve fiziksel aktivite saatlerinin uzatılması konusunda ailelere sorumluluk düşmektedir. Yetişkin bireylerin de düzenli egzersiz yapması hayat kalitesini artırmaktadır. Yetişkinlerin her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapması bile depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yeterli olmaktadır. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir. Fakat fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerekir.
Bütün vatandaşlarımıza bol fiziksel aktiviteli ve  sağlıklı bir yaşam diliyorum dedi.

 

f967ef4b-ccd1-4e5e-9b96-1b467d8650ec.jpg
 

Editör: Haber Merkezi