Yaz aylarında deniz ve havuz keyfi zaman zaman belli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Özellikle insanların serinlemek için tercih ettikleri havuzlar kimi zaman tedavisi zor enfeksiyonlara neden olabiliyor. Sıcaklık ve nem oranının insan vücudunun dayanıklılık sınırlarını zorladığı bölgelerde insanlar serinlemek için çareyi havuzlara girmekte buluyor.
 
Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlarda insanların enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Dr. Akyıldız, "Su sirkülasyonu iyi sağlanmamış ve düzenli temizliği yapılmamış havuzlar mantardan idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Serinlemek isterken hastalanmamak için dikkatli olmak gerekiyor." dedi.
 
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, yaz aylarında havuzlara gidenlerin sayısının fazlalaşması nedeniyle bazı enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığını belirtti. Kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzların 'Rekreasyonel Su Hastalıkları' (RSH) adı verilen geniş yelpazedeki hastalıklara yol açabildiğine dikkat çeken Dr. Akyıldız, bu hastalıklar arasında gözde konjonktivit, dış kulak yolu ve burun iltihabı, hepatit A, dizanteri, mantar, uçuk virüsü enfeksiyonları gibi hastalıkların sayıldığına dikkat çekti.
 
"HAVUZLARDA DÜZENLİ BAKIMLA ENFEKSİYON RİSKİ ÖNLENEBİLİR"
 
Havuza düzenli bakım yapılmadığı takdirde hastalık riskinin arttığını belirten Dr. Özay Akyıldız, "Suyla bulaşan enfeksiyon hastalıkları etkenlerinin çoğu, toplumda ve çevrede yaygın olarak bulunmaktadır. Dezenfeksiyon havuzlarda su hastalıkları için önemli düzeyde koruma ve kontrol sağlamakla birlikte, dezenfeksiyonun sürekliliğinin sağlanamaması, havuz bakımının iyi yapılamaması, hastalıkların bulaşma riskini artırmaktadır. Bununla birlikte havuzları kullanan kişilerin yüzme alışkanlık ve davranışları da etkili bir faktördür. Özelikle ishal, idrar yolu enfeksiyonu, genital akıntısı olan kişilerin havuzları kullanmaları havuz enfeksiyonlarının yayılmasında çok önemli bir etkendir." diye konuştu.
 
HAVUZ SUYUNU YUTMAKTAN KAÇININ
 
Dr. Akyıldız, enfeksiyondan korunma yöntemlerini de şöyle sıraladı: Havuz suyunun ağız ve buruna girmesinden kaçınılması. Havuz suyunu yutmaktan kaçınılması. Yüzmeden önce ve sonra mutlaka sabunla duş alınması. Tuvaletten çıktıktan ve çocuk bezini değiştirdikten sonra ellerin yıkanması. Göz enfeksiyonları için maske veya gözlük kullanılması. Kulak enfeksiyonları için kulak tıkacı kullanılması. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa yüzme sonrasında su ve sabunla temizlenmesi. Kadınlarda genital mantar enfeksiyonlarından korunmak amacıyla ıslak mayoyla uzun süre beklenmemesi.
 
CİHAN
Editör: Haber Merkezi