Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, tedavi gördüğü Medicana Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Kanser tedavisi gördüğü belirtilen Elçi'nin, memleketi Şırnak'ın Cizre ilçesinde toprağa verileceği öğrenildi.

Elçi, 2011 seçimlerinde Diyarbakır ilinden bağımsız milletvekili seçilmişti.

GÜL: EKSİKLİĞİ HİSSEDİLECEK

Elçi'nin vefatı dolayısıyla mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Deneyimli bir isim olarak, sorunların diyalogla çözülmesi, ülkedeki barış ve kardeşlik ortamının pekişmesi için yoğun gayret gösteren Şerafettin Elçi'nin eksikliği, siyaset dünyamızda her zaman hissedilecektir'' ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Elçi'nin vefatının hemen ardından, damadı Mustafa Denizli'den bilgi alarak, Elçi'nin aile bireylerine sabır, metanet ve taziye dileğinde bulunduğu öğrenildi.

ŞERAFETTİN ELÇİ KİMDİR?

1938 Cizre doğumlu olan Şerafettin Elçi, evli ve 7 çocuk babasıydı.

Şerafettin Elçi, ilk ve ortaokulu Cizre'de, liseyi Mardin'de okudu. Yüksek öğrenimini, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladıktan sonra, Diyarbakır'da avukatlık stajı yaptı.

Öğrenciliği döneminde, 49'lar Davası diye bilinen "Kürtçülük Davası"ndan yargılandı. Cizre'de bir süre avukatlık yaptı. 12 Mart 1971 sonrası Diyarbakır Cezaevinde 8 ay yattı.

1977'de Mardin milletvekili seçilerek parlamentoya giren Elçi, 1978-79 yılları arasında Ecevit hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül'den sonra 30 ay hapis yatan ve siyaset yasaklısı olan Elçi, 1992'de, 98 kürt aydını ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı'nı kurdu.

Kurduğu DKP'nin (Demokratik Kitle Partisi) kapatılmasından sonra bir süre KADEP'in (Katılımcı Demokrasi Partisi) Genel Başkanlığı yürüttü.

Bu sayede, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir kurum, "Kürt" adı ile bir resmiyet kazanmış oldu. 12 Haziran seçimlerinde BDP'nin desteklediği bağımsız adaylardan biri olan Elçi milletvekili seçildi. Elçi bir süredir Ankara'da kanser tedavisi görüyordu.

 A.A

Editör: Haber Merkezi