Dünya Sepsis Günü" dolayısıyla Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde bir konferans düzenlendi. Konferansta, sepsisin, önemli hastalıklar listesine alındığı belirtildi.

DÜ Kalp Hastanesinin toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Abdulkemal Kadiroğlu yaptı.

26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre'de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesi'nde alınan karar ile sepsisin önemli hastalıklar listesine alındığını ve 13 Eylül'ün resmen "Dünya Sepsis Günü" olarak kabul edildiğini bildiren Kadiroğlu, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birinin nedeninin sepsis olduğunun düşünüldüğünü ve bu hastalığın Türkiye için de önemli bir sağlık problemi olduğunu belirtti.

Konferansa başkanlık eden Kadiroğlu, sepsisin enfeksiyona karşı vücudun verdiği kontrolsüz tepki neticesinde çoklu organ yetmezliğine, şoka, komaya ve ölüme kadar ilerleyen ciddi bir hastalık olduğunu söyleyerek, "Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, ortalama 6-7 milyon kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl yüzde 8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen sepsis, ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir. Ülkemizde tam rakam bilinmemekle beraber yılda ortalama 175 bin kişinin öldüğü düşünülmektedir." dedi.

Sepsiste hijyen çok önemli

İleri yaş, malignite, kronik hastalıkları olanlar ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin ciddi risk grubunu oluşturduklarını anlatan Kadiroğlu, "Bu grupta sepsisin görülme sıklığı artmaktadır. Özellikle başta akciğer ve idrar yolları enfeksiyonları olmak üzere diğer sistem enfeksiyonları da kaynak olabilmektedir. Bununla birlikte yapılan bilimsel araştırmalar kişisel hijyenin ve sağlık kurallarına uymanın enfeksiyon ve sepsis gelişimini anlamlı oranda azalttığını ortaya koymuştur. Özellikle el hijyenine son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak yine de bu gruptaki hastalarda meydana gelen enfeksiyonlar erken dönemde tanınmalı ve zamanında antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Erken tanı ve tedavinin sepsis tanısı almış hastalarda ölüm riskini azalttığına dair yayınlar olduğunu biliyoruz." şeklinde konuştu.

DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Anestezi ve Reanimasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gönül Ölmez Kavak ise sağlık personellerine sepsis hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, bu hastalığın vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyon olduğunu söyledi.

Sepsise karşı mücadelede sağlık personeli ve halkın farkındalığının büyük önem taşıdığına değinen Kavak, şunları söyledi: "Sepsis, gelişen hastaların ölüm olasılığı, hastanın genel sağlık durumu, yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun yeterliliği ve hastalığın şiddeti gibi nedenlere bağlı olarak değişiyor. Her yıl sepsis gelişen hastaların 5,5-8 milyonunun hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Türk Yoğun Bakım Derneği, Sağlık Bakanlığının destek ve katılımı ile ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası planlanmıştır. Eğitim kampanyası, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü'nde aynı anda ülkemizin değişik şehirlerindeki 100'den fazla hastanede başlatılacaktır."

Konferansa; DÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ufuk Aluçlu, Başhekim Kadiroğlu, DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yrd. Doç. Dr. Recep Dursun, DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhemşiresi Rahime Atlı, öğretim üyeleri, hemşireler ve vatandaşlar katıldı


 

Editör: Haber Merkezi