Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''modern zamanlarda insanlararası ilişkilerde bir gevşeme görüyoruz. İnsanların birbirlerine selam vermeyi dahi külfet saymaya başladığını, insanların birbirlerinden selamı sabahı kesmeye başladığını görüyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Görmez, Kırıkkale Vali Vekili Mustafa Yılmaz'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, her yıl ramazan ayında özellikle kaybetmek üzere olunan bir değer konusunda bir farkındalık oluşturmak için özel bir temayı milletin gündemine taşıdıklarını belirterek, bu yıl ''selam'' konusunu gündeme aldıklarını söyledi.

Özellikle modern zamanlarda insanlararası ilişkilerde bir gevşeme görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Görmez, şöyle konuştu:

''İnsanların birbirlerine selam vermeyi dahi külfet saymaya başladığını, insanların birbirlerinden selamı sabahı kesmeye başladığını görüyoruz. Tabiki bizim çok büyük değerlerimiz var, belki başka dünyalarda bu değerler daha zayıflamıştır. Bizde daha güçlüdür ama daha da güçlü olması beklenir. Onun için ramazan, aynı zamanda vatanımızı bir mabet konumuna taşıyor. Gerçekten ramazan ayında bu vatan toprakları üzerinde yaşayan her insan, ibadet halinde ve vatan sathında bir mabede dönüşüyor.

Bundan istifade ederek, özellikle kalplerimiz arasında, yüreklerimiz arasındaki o birliği ve beraberliği, ahengi, barışı ve huzuru birlikte nasıl daha da pekiştiririz ramazan onun için çok güzel fırsat. Olumlu yönde her birimize değişim imkanı veriyor. Hem kendi iç dünyamızda değişme imkanı veriyor, bize mütevazi olmayı öğretiyor. Bize, bütün insanlara karşı daha şefkatli, merhametli olmayı öğretiyor. Hem de kendi aramızdaki ilişkilerimizi tamir ediyor. Biz, birbirimizin farkına varıyoruz. Sofralarımızda sevinci birlikte paylaşıyoruz. Sahurun bereketini birlikte paylaşıyoruz. Aramızdaki ayrılıkları, gayrılıkları ramazan ortadan kaldırmış oluyor.''

-''İlk uçak kargoları yerine ulaştı''

Prof. Dr. Görmez, geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı ve millet olarak Afrika'da ortaya çıkan açlık ve kıtlığa el uzattıklarını, açlıkla pençeleşen insanlara yardımcı olduklarını bildirdi.

Hep birlikte bir milletin hiç tanımadığı, bilmediği çok uzaklarda başka bir milletin açlıktan, sefaletten nasıl kurtardığına şahit olduklarını anlatan Prof. Dr. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı olarak takibimiz devam ediyor. Kendimizi çok mutlu hissediyoruz. Bu yılda aynı şekilde 3-4 asır bir devlet olmuş, bir medeniyet kurmuş, belki çoğumuzun bilmediği, kitaplardan dahi okuyamadığı Arakanlı Müslümanların yaklaşık 1 asırdır vatansız kaldıklarına ve son yıllarda da bu vatansızlıktan dolayı büyük bir haksızlığa ve ötekileştirmeye maruz kaldıklarına şahit oluyoruz, onun için bu yılda oradaki kardeşlerimiz bizden yardım istediler, millet olarak onlara yardım ediyoruz. İlk uçak kargolarımız yerine ulaştı ve oradaki insanlarımıza bir nebzede olsa inşallah yaralarına merhem oluruz diye düşünüyor. Belki akla şu gelebilir, 'bizim kendi fakirlerimiz, yoksullarımız var, uzaklarda ne işimiz var' diye, herkesin aklına gelebilir. O bizim de aklımızdan çıkmaz. Ancak şunu ifade edeyim ki hiç tanımadığı uzaktaki kardeşine merhameti fazla olanın, yanıbaşındaki kardeşine yönelikte merhameti daha fazla artar. Oraya yardım edenin kendi kardeşine yardımında da bereketi artar.''

Konuşmaların ardından Kırıkkale Vali Yardımcısı Mustafa Yılmaz, Görmez'e tablo hediye etti.

A.A

Editör: Haber Merkezi