Yavuz Selim İlkokulu Konferans Salonunda  düzenlenen konferansa Bismil Cumhuriyet başsavcısı, Garnizon Komutanı, Bismil devlet hastanesi başhekimi, İlçe Müftüsü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürleri, Okul idarecileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla organizasyon gerçekleştirildi. 
 Konferansa Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden  Prof.Dr Abdurrahman Acar, Yrd.Doç.Dr Hatip Yıldız katıldı.  
 
Selahattin Eyyubi’nin ilme ve medreselere tıp ve tasavvufa önem veren bir kişiliğe sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hatip Yıldız; Selahattin Eyyub-i zamanında Şam Cezayir ve Mısır’da gelişen medreseler ve tasavvuf hayatı ona ana doluya kadar etkisi oldu ve geliştirildi. Özelikle o medreselerde yetişen âlimler her tafra dağılarak ilim yaymışlardır. Osmanlı zamanında birçok âlim Mısır’da gelişen medreselerde kendilerini geliştirdikten sonra memleketlerine dönmüştür ve hayata yön vermişlerdir. Selahattin Eyyub-i Mısır’da oluşturduğu ilim iklimden dolayı bütün âlimleri buraya yönlendirmiştir Mısır âlimler ve talebeler için bir cazibe haline gelmiştir. Tabi bunları meydana gelmesi için Selahattin Eyyub-i tüm imkânları sağlamıştır barınma ve medreseler yapımı ve ihtiyaçların giderleri karşılanması için vakıflar oluşturarak Mısır bölgesini ilim merkezine çevirmiştir. Mısır alimler için bir araya gelmesine ve fikir alış verişinde bulunması merkezi halini almıştı bundan dolayı kültürel ve kaynaşmalar gelişmiştir.
Ülkeler arsında ticaret yapan kervanların içinde kitap tüccarlığı yapan tüccarlarında olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Hatip Yıldız: tüccarların ve insanların ne derece ilme verilen değerini göstermektedir temel ihtiyaç malzemeleri yanında kitapta onlar için temel ihtiyaç olarak görülüyordu. Bu medreselerde hem felsefe ve hemde Tıp ilmileri okunarak medreselerde ilim öğreniliyordu. Tıpta özelikle pratikte eğitim veriliyordu bu konuda İbnis ina gibi tıp konusunda ilerleyip ve kitabı olan âlimlerin kitapları okunurdu. Selahattin Eyyub-i devri İslam âlemi için en parlak dönemlerde birisiydi bunun yanı sıra özelikle siyasi istikrar ve devlet adamları ilmi ve ilim adamları himaye ve sahip çıkma gibi konularda büyük bir rol oynamıştır. dedi.
 
2.20150417095450.jpg
01.20150417095435.jpg
 
Editör: Haber Merkezi