İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. Yönetmeliğe göre, yetki belgesi olmayan işletmeler araç satışı yapamayacak, belgesiz satış yapılması durumunda cezai işlem uygulanacak.

İkinci el araç satışıyla ilgili düzenleme hakkında  değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını belirttiler. Düzenlemeyle kayıt dışılığın da önüne geçileceğini söyleyen Batman Oto Galericiler Sitesi esnafı, sektöre bir çeki düzenin geleceğini kaydettiler.

Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkan Yardımcısı Recep Omğan, yönetmeliği olumlu karşıladıklarını söyledi.

“Sıfır araçların üretimi başladığında ikinci el piyasası da düşecektir”

Kayıt dışı çalışanların işlerini olumsuz etkilediğini ileri süren Omğan, “Yetki belgesi çok iyi oldu. Bunu yıllardan beridir istiyorduk. Bir kahveci, çaycı, toptancı galerici gibi araç alıp satmaktalar. Ben burada vergi ödüyorum, muhasebecim var. Korsan çalışanlar ne yazık ki işimize engel oluyorlar. 2020’den bu yana sıfır araç üretimi yok denecek kadar düştü. Sıfır araç üretimi olmadığı için fiyatlar çok yüksek. Biz araç satarken satmaya çekiniyoruz. Sattığımız aracı geri almak için 3-5 bin lira üzerine koymamıza rağmen o aracı tekrardan alamıyoruz. Böyle devam ederse, araç alıp satamayacağız. Binlerce insan, kredisiyle, raporuyla sıfır araç bekliyor. Pandemi itibariyle üretilmeyen sıfır araçların üretimi başladığında ikinci el piyasasında da düşüş olacaktır. Yetkililere sıfır araçların üretilmesi için sesleniyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi