Renkli kutularının albenisiyle çoğunlukla çocukların dikkatini çeken, birçok kişinin de lezzet alma ya da kendini oyalama gibi sebeplerle çiğnediği sakızların zararları konusunda ailelerin yeterince bilinçli olmadığı belirtildi.
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, günümüzde   birçok insan için vazgeçilmez bir hal alan sakızların bilindiği kadar masum olmadığını belirterek, yapay şekerli sakızların zararları konusunda ailelerin yeterince bilinçli olmadığını söyledi.

“Dev pazarın hedefi gençler ve çocuklar”

Dünyada yıllık sakız üretiminin 580 bin tonu bulduğunu ve söz konusu bu dev pazarın hedefinin gençler ve çocuklar olduğunu dile getiren Büyüközer, “Günlük hayatımızda elimizin altından, arabamızın torpido gözünden, çantamızdan, çocuklarımızın beslenme çantasından eksik etmediğimiz bu sakızlar ne kadar masum, gelin hep birlikte madalyonun öbür yüzünü inceleyelim. Şüpheli katkı maddeli bu maddelerin diş ve sindirim üzerindeki etkisi de göz önüne alındığında, bu sakızlar ağzınıza değil çöpe ait olmalıdır. ” ifadelerini kullandı.

“Sakız çiğneme ile bağlantılı gençlerde baş ağrısı”

Yapay sakızın belirgin zararlı etkilerine değinen Dr. Büyüközer, ”Çocuğunuz sıkı sakız çiğneyici ise ve baş ağrısından muzdarip ise, her iki konu ile de yakın bir bağlantılı olabileceği bilinmelidir. Araştırmacılar sakız çiğnemenin baş ağrılarına neden olabildiğini belirtiyor. Geçmişteki araştırmalarda sakızdaki yapay tatlandırıcı aspartamın baş ağrılarına neden olabileceği bildirilmişti.” dedi. 

“Şekerli sakızların çoğu yapay tatlandırıcı içerir”

Şekerli sakızda en yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılarından birinin aspartam olduğunu belirten Dr.Büyüközer: “Aspartam, odun alkolü ve formaldehiti vücudunuzun içinde metabolize eder. Bu, doğum kusurları, kanser, beyin tümörleri, ve kilo alma olaylarına sebep olur. 
Aspartam bugün maalesef sadece sakızlarda değil,  meyveli içecekler, meyveli yoğurtlar, dondurulmuş tatlılar, sofralık tatlandırıcılar, ilaçlar, çocuk şurupları ve antibiyotikler, düşük kalorili gıdalar, sporcu içecekleri, çikolatalar, nane şekerleri, dondurmalar, kahvaltılık gevrekler, Konserve meyveler gibi birçok gıdanın içerisinde kullanılmaktadır.' ifadelerini kullandı

“Sakızdan kaçmak için yapay tatlandırıcılar yeterlidir' 

Dr. Büyüközer son olarak, ”Yapay tatlandırıcılar sakızdan kaçmak için tek bir neden olarak yeterlidir. Çoğu markalarda vücudunuzda size ait olmayan ek kimyasal maddeler içerir. İşte bu şüpheli maddeler içermeyen piyasada doğal sakız markalar varsa, onları çiğneyebilirsiniz. Ancak, doğal sakızları da aşırı çiğneme, çene kemik ve kas rahatsızlıkları ile sindirim sorunları riskini teşkil edeceğini unutmayın. Ayrıca doğal sakız markalarında, İslamî inancımıza aykırı bazı katkı maddelerinin ve üretim proseslerinin kullanılabilmesi sebebiyle helal sertifikalı sakızların tüketilmesi gerekmektedir. “ ifadelerine yer verdi. 

Editör: Haber Merkezi