BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, seçmeli Kürtçe eğitim konusunda, taleplerinin anaokulundan itibaren Kürtçe eğitim olduğunu söyledi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, BDP'li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile yine BDP'li ilçe belediye başkanları ve il başkanları tutuklandığını belirterek, operasyonların Ak Parti'nin MYK'sında planlandığını iddia etti. Kaplan, "Gelinen nokta 90'lı yılları aratmıyor. Seçilmiş Kürt siyasetçilerin neredeyse tamamının tutuklu bulunduğu ülkede, Uludere olayının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hiçbir ilerleme ve ifadeye çağrılan tek kişi yok. Sayın Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesin ardından 5'i partimizden olmak üzere 8 milletvekili tutuklu. Bugün birinci yıllarını doldurdular. Bu Türkiye Meclisi'nin, demokrasinin ayıbıdır; AKP'nin yüz karasıdır" dedi.

"AKP'li olmak, biat etmek dışında bu ülkede her şey yasak" diyen Kaplan, "Bu ahlak dışı saldırı yöntemleriyle Ak Parti muhalefeti ve kendinden olmayan yüzde 51'i düşman ilan etmiştir" diye konuştu.

Kaplan, şımarıklık, arsızlık, saldırganlık, kin, nefret ve ırkçılık söyleminin Başbakanın dilinden düşmediğini iddia ederek, "En son yaptığı açıklamayla da cenazelere saygısızlık eden, ailelerine vermede dahi sorun çıkaran, taziyelerine saldıran Ak Parti iktidarı, bu konuda insani, dini, ahlaki, örfi görevini yerine getiren milletvekillerimiz için utanmadan 'morg önünde nöbet tutanlar' diyor. Peki siz kimsiniz? Siz de morg patronu, ölüm tacirisiniz. Ölüm üzerinden iktidarını sürdüren, rant sağlayan, insanlık suçu işleyen, Uludere'nin hala hesabını vermeyen kişilersiniz" dedi.

KÜRTÇE SEÇMELİ EĞİTİM

Kamuoyunu oyalama taktiklerine bir yenisinin eklendiğini ve 'Kürtçe seçmeli eğitim'in gündeme getirildiğini belirten Kaplan, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan, siz Türkçeyi seçmeli olarak mı öğrendiniz? Bu ülkede Türkçe eğitim alanında nasıl kullanılıyorsa, talebin olduğu her yerde Kürtçe de her yerde Türkçe gibi kullanılacak. Bu 21. yüzyılın artık tartışılmayacak evrensel haklarındandır. Bir halkın kendi kimliğiyle yaşaması, kendi ana diliyle mümkündür. Kimse bize öyle kurslu, seçmeli, parçalı, perakende tarzı sistemlerle karşımıza çıkmasın. Lütuf olarak bu hakkı verdiğini söylemesin."

Kaplan, göz boyamakla Kürt sorununun çözülemeyeceğine de ifade ederek, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun da bu konu üzerinde ciddi ciddi düşünmesi gerekir. Çünkü sorunu çözmeye dilden başlamamız gerekiyor. Görüşmelerde bunlara dikkat etmek gerekiyor" dedi.

Kürtçe seçmeli dersin 5. sınıftan itibaren haftada 5 ya da 6 ders olması şeklinde bir planlama olduğunun hatırlatılması üzerine Kaplan, "Bizim bu konudaki talebimiz ve halkın talebi anaokulundan itibaren Kürtçenin eğitim dili olmasıdır. Bütün dil bilimciler bunu söyler. Gerçek de budur" dedi.

Editör: Haber Merkezi