Mardin Savur'da Nobel sevinci

Savurlu Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel alması Savur’lu hemşerilerini gururlandırdı.

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü Prof. Aziz Sancar aldı.

SAVURLU HEMŞERİMİZ SANCAR’IN DNA ONARIMI BULUŞU,  YENİ KANSER TEDAVİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YOL AÇTI.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel ödülleri açıklandı. 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla Aziz Sancar kazandı.

Kimya dalında Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın memleketi Mardin'in Savur İlçesi'ndeki hemşerileri ve yakınları büyük bir sevinç yaşadı.

 Sancar'ın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında ders çalıştığını söyleyen yakınları; "Dünyanın en prestijli ödülünü alması bizleri gururlandırmıştır" diye konuştu.

SAVUR KAYMAKAMI, SAVUR’LU PROF.DR. AZİZ SANCAR NOBEL ÖDÜLÜ ALMASI BİZİ SEVİNDİRMİŞTİR. 

SAVUR BELEDİYE BAŞKANI ALÖKMEN HEMŞERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ.

Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen ise, hemşerilerinin başarısıyla gurur duyduklarını ve kendisini tebrik ettiğini belirterek; "Savur tarihi bir ilçedir. Buradan çok sayıda bilim adamı çıkmıştır. Zor şartlara rağmen insanların azim göstermesi ve sonunda böyle ödüllendirilmesi bizi mutlu etmiştir" dedi.

Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen de hemşerilerinin bu başarısıyla gurur duyduklarını söyledi. Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi'nde büyük bir sevinç yaşanıyor. Sancar'ın doğduğu Mehmet Sait Erdem Caddesi'ndeki 3 katlı tarihi evi, şuan da boş dururken, evde geçmişte kullandığı kitapların halen olduğu görüldü.

SAVUR GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ ÖZTÜRK, AZİZ BEY ÇOK ÇALIŞKAN BİRİYDİ.

Profesörün doğup büyüdüğü Savur’da Savur Gazetesi Yazı işleri Müdürü Abdulhalim Öztürk, Aziz Sancar beyin, çok çalışkan olduğunu ve ortaokuldan sonra Savur'dan ayrıldığını, İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdikten sonra kendi memleketi Savur’da 2 yıl doktorluk yaptığını, büyüklerimizin anlattığına göre doktorluğu çok iyi olduğunu söyledi.

PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü Mardin Savur doğumlu ABD vatandaşı Prof. Dr. Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl kazandı. Okuma yazma bilmeyen bir anne-babanın çocuğu olarak 1946'da dünyaya gelen Aziz Sancar'ın 7 kardeşi vardı.

PROF. DR. AZİZ SANCAR 1946'DA MARDİN SAVUR'DA 8 KARDEŞİN YEDİNCİSİ OLARAK DÜNYAYA GELDİ.

Hayatı başarılarla dolu olan Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ'Nİ BİTİRDİ.

1977'DE ABD'DEKİ TEKSAS ÜNİVERSİTESİ'NDE DOKTORASINI TAMAMLADI.

Prof. Sancar,  Biyokimya Profesörü olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Gwen sancar North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

"Annemin ve babamın okuması yazması yoktu” diye konuşan Sancar, "Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar" diyor.

OKULDA BAŞARILI BİR ÖĞRENCİYDİ.

Okulda hep başarılı bir öğrenciydi ama aynı zamanda futbola yeteneği vardı. Lise futbol takımında kalecilik yaparken, Genç Milli Futbol takımı denemelerine çağrıldı. Diyor ki: “Bu benim en büyük rüyamdı; hep milli takımda oynamak istemişimdir. Ancak bir süre sonra iyi bir kaleci olmak için boyumun yeterince uzun olmadığına karar verdim ve derslerime daha fazla eğildim”.

1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdi. Okuldayken temel bilimler hocalarının bilimsel buluşlar karşındaki heyecanını şöyle dile getiriyor "Kaynaklarımızın yetersizliğini gayret ve heyecanımız ile kapatıyorduk.” 6 yıllık tıp eğitiminin ikinci yılında aldığı biyokimya dersinden etkilenen Sancar, biyokimya araştırmacısı olmaya karar verdi. Biyokimya dalında lisansüstü çalışmalar yapma isteğini biyokimya hocasına açtığı zaman, hocası en azından bir süre için doktorluk yapmasını tavsiye etti. "Tıbbiyeden mezun olan herkesin, temel bilimlerle ilgilenmeden önce birkaç yıl doktorluk yapmasında büyük fayda görüyorum” diyen Sancar hocasının tavsiyesine uyup, doğduğu yer olan Savur'a yakın bir bölgede kendisi için çok yararlı olduğuna inandığı iki yıllık bir doktorluk deneyimi geçirdi.

KİMYA NOBEL'İ BİR TÜRKİYELİ ’YE

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, düzenlediği basın toplantısında, Lindahl, Modrich ve Sancar'ın "hücrelerin hasar gören DNA'yı nasıl onardığını ve genetik bilgiyi nasıl koruma altına aldığını" ortaya çıkardıkları için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldüklerini bildirdi.

AÇIKLAMADA, "ÜÇ BİLİM ADAMININ ÇALIŞMALARI, HÜCRELERİN NASIL İŞLEDİĞİNE YÖNELİK SON DERECE ÖNEMLİ BİLGİ SAĞLAYARAK YENİ KANSER TEDAVİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YOL AÇTI" İFADESİ KULLANILDI.

İnsan Dna'sının Her Gün Ultraviyole Işınlar, Serbest Radikaller Ve Diğer Kanserojen Maddeler Nedeniyle Zarar Gördüğüne İşaret Edilen Açıklamada, Şunlar Kaydedildi:

"Ancak bu tür dış saldırılar olmadan da DNA molekülleri, kalıtımsal olarak değişken bir yapıya sahiptir. Hücrenin genomunda her gün çok sayıda değişiklik meydana gelir. Daha da ötesi insan vücudundaki hücreler her gün milyonlarca kez bölünür ve bu esnada DNA kopyalanır. DNA'nın kopyalanması sırasında bazı bozukluklar ortaya çıkar. Genetik materyalin tam bir kimyasal kaosa düşmemesinin nedeni, hiç durmadan DNA'yı izleyen ve meydana gelen hasarları onaran moleküler sistemler barındırmasıdır. 2015 Nobel Kimya Ödülü, bu onarım sistemlerinin nasıl işlediğini moleküler düzeyde gözler önüne seren çalışmalarıyla alanlarında çığır açan üç bilim adamına verilmiştir."

KRALİYET AKADEMİSİ, ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ÜÇ BİLİM ADAMINI ŞÖYLE TANITTI:

"1970'lerin başlarında bilim adamları, DNA'nın son derece istikrarlı bir molekül olduğuna inanıyordu ancak Lindahl, DNA'nın aslında yeryüzünde yaşamın gelişimini imkansız kılacak bir yavaşlıkta bozulduğunu ortaya çıkardı. Öngörüsü, Lindahl'ın DNA'nın çökmesine sürekli engel olan moleküler bir makineyi keşfetmesini sağladı. Aziz Sancar, hücrelerin ultraviyole ışınlarının DNA'da neden olduğu hasarı tamir etmek için kullandığı nükleotid eksizyon onarım mekanizmasının haritasını çıkardı. Paul Modrich de hücrelerin, hücre bölünmesi esnasında DNA'nın kopyalanmasında ortaya çıkan hataları nasıl düzelttiğini buldu."

'RİTMİK SAAT'

Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşunu yaparak dünya çapında üne kavuşmuştu.

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak.

Bizde Savur Gazetesi olarak Hemşerimiz olan Savur’un gururu ve Kimya dalında Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın insanlığın baş belası kanserin tedavisinde çığır açacak olan DNA Onarımı buluşu nedeniyle teşekkür ediyor. Yaşamında başarılar diliyoruz. Savur seninle gurur duyuyor.

Kaynak: Savur Gazetesi – Abdulhalim Öztürk

Editör: Haber Merkezi